icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

O Agile na HR Open fóre

Firma inak, agilne from ScrumDesk

Včera, 17.10.2012, sme mali príležitosť porozprávať o inovatívnych prístupoch riadenia spoločností založených na Agile pre členov slovenského HR Open Fóra.

Počas fóra sme hľadali, či Agile ponúka riešenia pre typické choroby dnešných firiem. Hľadanie lieku na zlepšenie efektivity, produktivity, zjednodušenie procesov, zvýšenie disciplíny, angažovanosť atď. Tém bolo požehnane.

Zavedenie Agile mení spôsob ako organizácia dýcha a pohybuje sa. Táto zmena sa týka predovšetkým motivácie ľudí, ktorá pri úspešnej transformácii sa zmení z motivácie peniazmi na motiváciu výsledkom a spokojnosťou zákazníka. Motiváciou, ktorú dáva iba pocit dobre urobenej práce niekomu reálne nápomocnej.

Aj preto Daniel Pink vo svojej knihe Drive vysvetľuje, že ak pre prácu potrebujeme kognitívne schopnosti, tak motivácia sa dosahuje inak. Zmyslom, majstrovstvom a autonómiou. Práve tieto tri pojmy sa dajú nájsť v agilných tímoch.

Zmyslom práce agilného tímu je spokojnosť zákazníka. Pomoc jeho biznisu. Pomoc jeho klientom. Hľadanie odpovedí na otázky Čo? Pre koho? Prečo? Tie nám dávajú víziu, dlhodobosť a stabilitu vzťahu s klientom.

Majstrovstvo je často motiváciou odborníkov. Niečo dôležité viem, v niečom som jedinečný. A baví ma to. V agilnom tíme je to majstrovstvo rozšírené do celého tímu. Nie je to iba o jednotlivcovi. Je to veľké majstrovstvo.

A to sa dá dosiahnuť iba vďaka autonómii. Tak, aby mal priestor pre kreativitu, slobodu a nízku byrokraciu, ktorá tak znižuje produktivitu v našich spoločnostiach.

Agilné tímy majú mnoho príležitostí pre stretnutia s klientom. Klient tak má skvelú viditeľnosť do stavu jeho produktu. Klient má tak možnosť spätnej väzby. Klient tím vidí, cíti a chápe.

A tím sa pri týchto stretnutiach často aj hanbí. Možno za svoju neschopnosť, možno za nevedomosť. Alebo naopak, je veľmi hrdý pri pochvale za kvalitný výsledok. Pochvale o to cennejšej, že prichádza nie od manažmentu spoločnosti, ale od klienta. Od toho, kto nakoniec tento tím živí. Táto synergia je základom partnerstva. A dobré partnerstvá pretrvávajú dlho…

AgilePrezentácia

Mohlo by Vás zaujímať

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

🚀 Čo môže stav Agile vo svete ponúknuť agilným tímom na Slovenku v roku 2024? To je otázka, na ktorú sme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme