icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Štandardizácia Agile, alebo komunita a interakcia?

cover

Niekoľko posledných týždňov pracujeme s tímami, ktoré majú Agile a Scrum, dá sa povedať, v malíčku. Veď nakoniec patria k prvým na Slovensku, ktoré Agile mali možnosť zaviesť a aktívne aj v takomto prostredí pracovať po viac než päť rokov.

Spôsob zavedenia Agile bol v tomto prípade (zjednodušene povedané) definovaný v centre zodpovednom za procesy. Bolo prirodzenou snahou tohto centra vytvoriť proces, ktorý by bolo možné aplikovať v rôznych agilných tímoch spoločnosti bez ohľadu na lokalitu a produkt.

Takéto postupy sa používajú bežne pre štandardizáciu procesov. No v prípade Agile takýto prístup z dlhodobého hľadiska prináša niekoľko zásadných nevýhod:

  1. Proces je príliš všeobecný obmedzujúci agilitu. Agilné procesy majú byť adaptabilné a spoločná firemná definícia procesu je tak márnou a neefektívnou snahou, ktorá nakoniec blokuje tímy.
  2. Proces je tímu predostrený ako fakt. Tímy ho nebudujú na základe naučených poznatkov, na základe vlastných chýb. Neohýbajú ho podľa svojich potrieb a tak je to pre nich cudzí proces. Z tímu sa stáva iba orchester, ktorý funguje podľa nôt. Agilný tím je jazzový orchester so všetkou tou improvizáciou.
  3. Ľudia nerozumia prečo sú ceremónie potrebné, aký je ich účel. Keďže v procese sa píše, že majú robiť denné stretnutia tak ich robia. Uniká im ale podstata prečo. Iba odpovedajú na tri základné otázky. A tak sa časť procesu stane otravnou a tímy radšej investujú čas, kde to podľa nich má aktuálne prioritu (často len vývoj).
  4. Meranie procesu a jeho porovnanie cez tímy núti tímy dosahovať parametre, ktoré ale v skutončnosti pre daný tím nemusia mať vôbec zmysel. Opäť štandardizácia zabíja produktívnosť.
  5. Prílišná väzba na nástroje silno obmedzí kreativitu, priestor pre varenie nápadov a identifikáciu možných zlepšení. Už len vstanutie od stola a použitie papierikov radikálne zmení výsledky, ich kvalitu a atmosféru, v ktorej vznikali.

Ako sa tomu vyhnúť? Základom je výrazne posilniť priestor pre komunikáciu a spoluprácu. Veď nie nadarmo je prvým princípom agilného manifesta uprednostenie ľudí a interakcií.

komunita Agile Scrum Masters

Kde nájsť tipy o Agile

  • Navštevujte stretnutia agilnej komunity (napr. Agile@Slovakia), kde sa stretnete s inými ľuďmi, ktorí si prechádzajú cez zákopy Agile. Poučte sa z chýb iných a zdieľajte svoje skúsenosti z prekonania prekážok.
  • Počuli ste o Agile Safari? Vyšlite váš tím do inej spoločnosti aplikujúcej Agile a nechajte ich nasať atmosféru, postupy, skúsenosti, procesy, nástroje a aj chyby navštívého tímu. Uvidíte ako to naštartuje vašu spoločnosť. Práve táto technika stojí za úspechom mnohých agilných transformácií, ktoré sme robili. Hľadáte nejakú firmu rovnakej veľkosti, resp. zamerania ako je vaša? Napíšte nám email na potrebujemporadit@scrumdesk.com a pokúsime sa Vám pomôcť. Naši klienti sú v rôznych kútoch Slovenska a Čiech, takže môžeme pomôcť aj mimo Bratislavu a Košice.
  • Vytvorte interné komunity. Komunitu Scrum Mastrov, komunitu produktových vlastníkov, komunitu testerov alebo vývojárov. Komunitu, ktorá nielen, že lepšie pomôže vytvoriť štandardy, ale dokonca sa sústredí na vysvetlenie prečo sa to u Vás má robiť daným postupom. Komunitu, ktorá privedie postupy do reálneho života a bude ich aj konitnuálne zlepšovať podľa aktuálnych potrieb. Predstavte si , že ste nový scrum master. Nie je perfektné sa učiť od kolegov, ktorí si tým už u Vás prešli? Dajú vám praktické rady ako začať u vás vo firme.
  • Pozvite si do firmy niekoho, kto má praktické skúsenosti s Agile. Niekoho kto vám ozrejmí výhody aj nevýhody. Nie, nepíšm priamo o koučovi. Niekedy stačí pre naštartovanie aj Scrum master z inej firmy. No napriek tomu, že to znie ako business pitch, neskôr si toho kouča predsa len pozvite. Kouč má osobné skúsenosti z niekoľko desiatok firiem a tímov a je to práve toto spektrum, ktoré vám poskytne mnoho praktických nápadov na zlepšenie.

Stačí teda sa pýtať a komunikovať. Čo by ste sa nás spýtali ohľadom Agile?

Pošlite nám vaše otázky na potrebujemporadit@scrumdesk.com

AgileAgile transformáciaKultúra

Mohlo by Vás zaujímať

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

🚀 Čo môže stav Agile vo svete ponúknuť agilným tímom na Slovenku v roku 2024? To je otázka, na ktorú sme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme