icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

Zlyhanie Agile, nestojte za dverami

Zlyhanie Agile. Dvere.

Šou Ktosi je za dverami slovenským divákom predstavovať netreba. Za dverami bol hosť, ktorého moderátori Lasica a Satinský pozvali dnu. Do priestoru na druhej strane dverí. Aby sa mohli porozprávať.

Rok 2015 začal pre mňa trochu netradične školením v jednej firme, kde sa o agilných praktikách veľmi uvažovalo ako o záchrannom prostriedku. Taká posledná slamka na hladine. Nie veľmi dobrý dôvod prečo začať s Agile, no pomôcť môže. Už počas prvej prestávky však vo mne začala exponenciálne narastať  pochybnosť, že sa tu agile udomácni a zmení firmu.

Dôvodom boli práve dvere. Tie sa totiž s tajným výrazom na tvári neustále zatvárali. Predovšetkým v momente, kedy sme prepierali problémy, na ktoré sa ľudia pýtali počas prestávok. 

To zatváranie dverí ma vyprovokovalo k ich neustálemu otváraniu na čo účastníci reagovali ich nestálym zatváraním o pár sekúnd nato. Dokonca ich jeden z nich pre istotu podložil stoličkou.

Dosť komické keď priečka aj dvere sú celé presklenné a niekto „nepríjemný“ na druhej strane to jasne vidí. Tak ako v každom kolektíve však aj tu bola skupinka namotivovaných ľudí, ktorí sa rozhodli namiesto negativizmu nové postupy vyskúšať.  A to s poriadnou dávkou energie a odvahy niesť aj očakávané následky.

Na konci dňa som však odchádzal s s takým smutno-grotesktným pocitom. Bolo mi jasné, že napriek veľkej snahe sa tu zmení iba veľmi málo. Bola tu totiž kultúra mlčanlivosti, pritakávania, frustrácie a z toho vyplyvajúcej pasivity. Aj to tak dopadlo.

Najnamotivovanejší človek odišiel z firmy v priebehu niekoľkých týždňov. Za ním sa vybrali ďalší a ďalší a ďalší. A firma má teraz problém nájsť ľudí na projekty, ktoré sú medzitým v zlých číslach.

A čo bolo na vine? No predsa Agile, ktoré to spustilo.

Otvorené dvere

Agile nutne potrebuje otvorené dvere. Ak chcete skutočne zmeniť spôsob fungovania firmy, tak musíte tie dvere a priečky odstrániť. Veď len priamo ľudia, ktorí prácu robia, vám ako majiteľovi, manažérovi vedia povedať čo je zbytočné.

Cez tie otvorené dvere sa prirodzene budete dozvedať aj o smrade vo firme, vzťahoch, produktoch, procesoch, nástrojoch. A to veľmi skoro.

Ak majitelia, alebo manažéri nie sú na to pripravení, tak agilné praktiky nie sú pre vás. Počkajte si ešte zopár rokov. Možno sa vám podarí firmu udržať pohromade silou.

No možno je ďaleko jednoduchšie dvere pootvoriť a začať sledovať Brownov pohyb, ktorý nastane…

AgileKultúra

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme