icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Drogy a tímový duch

Tímová práca je náplňou môjho profesného života posledných 20 rokov. Či už ako člen Agile tímu, tím líder, manažér, alebo mentor, mal som možnosť zažiť rôzne tímy a pozorovať vplyv tímovej dynamiky na výsledok.

Vždy ma zaujímali skryté súvislosti, ktoré sú v pozadí za tým ako veci fungujú. Špeciálne, ak ide o tímovú prácu. Toto ma priviedlo pred rokmi aj k záujmu o vnútorné fungovanie US NAVY SEALS, kde sa dá nájsť hromada zaujímavých podnetov pre porozumenie tomu, prečo „nám to v tom našom tíme nie celkom funguje…“  Dlho som si myslel, že už ma v tejto oblasti len tak niečo neprekvapí, keď som pred časom narazil na koncept, ktorý prezentuje Simon Sinek. Zrazu mi mnoho vecí zapadlo na svoje miesto. Poznáte to: Cvak ! a Ahaaaa !

Tímový duch a ľudské zviera

Antropológia a biológia pozná pojem Ľudské zviera. Je to tá časť nášho ja, ktorá v nás zostala z dávnych časov evolúcie a ktorá neustále v pozadí pracuje aby sme ako druh:

  • nezahynuli hladom,
  • neustále napredovali a zdokonaľovali sa,
  • zachovali rod – rozmnožovali sa.

Tá časť nášho ja, ktorá sa tiež stará o okamžité rozhodovanie v štýle bojuj alebo uteč.

Doba sa značne zmenila odkedy sme žili v tlupách, ale výbava je v podstate rovnaká.

Naše telo sa stará o zabezpečenie toho, aby sme sa správali tak, aby sme robili tie „správne veci“ prostredníctvom chemických stimulov, presne ako pred stáročiami. Doba je iná, ale stimuly stále rovnaké. Chemické látky, ktoré nás ovplyvňujú že sa cítime ako sa cítime a že reagujeme podvedome ako reagujeme. Áno, sme závisláci na chemických látkach. Áno aj Ty !

Drogy, ktorými nás ovláda naše ľudské zviera sú dvoch typov:

  • Sebecké -ich úlohou je nútiť nás snažiť sa zaobstarať jedlo, dokončenie vecí ktoré začneme, zlepšovanie života.
  • Nesebecké -nútia nás aby sme vychádzali spolu, spolupracovali, mali lojalitu k skupine (a samozrejme nás stimulujú k príťažlivosti k opačnému pohlaviu, ale o už je na iný článok…)

Najznámejšia sebecká droga je ENDORFIN. Je to náš osobný opiát. Jeho pôvodným účelom je maskovať fyzickú bolesť a podporovať  fyzickú odolnosť. Ten pocit ulietať na endorfíne poznajú všetci tí čo behajú. Preto to znova a znova robia, lebo je to príjemné. Behajú znova a znova aby zažívali ten pocit znova a znova. A tým sa stávajú fyzicky zdatnejší. A to je presne to o čo ide nášmu ľudskému zvieraťu, tomu dodávateľovi tohto stimulantu. Prefíkané čo? Zaujímavým faktom je, že endorfín potláča strach. Vylučuje sa, aj keď sa smejeme. Preto sa nemôžeme smiať a mať strach súčasne.

Druhou sebeckou drogou, možno ešte dôležitejšou je DOPAMIN. Poznáte ten dobrý pocit keď nájdete čo hľadáte ? Keď urobíte čo máte urobiť – nejakú správnu vec? Keď dokončíte projekt? Tak to je „dopamine rush“. Takto nás naše ľudské zviera stimuluje aby sme pokračovali a vytrvali keď robíme to, čo si praje. Dopamin má dva problémy. Vylučuje sa aj keď jeme, ten fajn pocit keď zjeme čokoládu… hmm. Všetci vieme kam to vedie. Ďalšia dierka na opasku.  Čo je horšie je, že je návykový. Alkohol, hazard, ale aj sociálne siete, za tým všetkým je dopamín.

Drogy tímového ducha

Drogy, ktoré majú zásadný vplyv na tímovú prácu majú ale tie nesebecké drogy. SEROTONIN je tzv. droga vodcovstva. Že sme práve „pod vplyvom“ je ten pocit hrdosti, sily keď vnímame náklonnosť iných, uznanie našej dôležitosti pre skupinu.

Prečo neodovzdávame vysokoškolské diplomy, ocenenia a vyznamenania poštou, ale na slávnostiach? Lebo chceme cítiť alebo rozdávať dávky serotínu. Čo je na serotoníne úplne najlepšie je, že na takej promočnej ceremónii nedostane dávku len ten syn/dcéra na pódiu, ale aj rodičia. Super, čo? A čo ten pocit, keď vidíme pri svojich príspevkoch na sociálnych množstvo lajkov ? To je tiež serotonín.

OXYTOCIN – „chemická láska“. Navodzuje v nás pocit hlbokej  dôvery. Máme v prítomnosti iného dobrý pocit. To sme dostali malú dávku oxytocínu. Ako vzťah pokračuje dostávame ďalšiu a ďalšiu. Po špirále sa prehlbuje dôvera. Aj tu je malá zaujímavosť : dávku dostane nielen človek, ktorý vykoná nesebecký čin voči inému, ale dokonca aj ten, čo taký čin len pozoruje. Robí z nás lepších ľudí.

Jeden chemický stimulant, ktorý naše zvieratko tiež používa nepatrí ani do jednej kategórie. Je to KORTYZOL, niekedy nazývaný aj „stresový hormón“. Jeho úlohou je nabudiť naše zmysly v situácii keď treba rozhodnúť či bojovať ale utiecť. Tak či tak treba napumpovať krv tam kde ju budeme najviac potrebovať pre boj alebo útek. Dostaneme kortyzol – sme v napätí. Vedľajší účinky sú ale také, že sa zásadne zbrzdí produkcia oxytocínu a vypínajú sa „prebytočné systémy“, bohužiaľ aj imunita. Vypnutá imunita rovná sa choroby. Už to zapadá? Strach – kortyzol – znížená imunita – choroba…

Ale poďme ešte ďalej. To naše ľudské zviera je sociálny tvor. Chce aby sme sa združovali, starali sa jeden o druhého, lebo toto je prospešné pre samotné prežitie. Zablikala kontrolka? Serotonin + Oxytocin.

Budujte kruh bezpečia

Maslowova pyramída hneď nad základnými potrebami má potrebu bezpečia. Nie je bezpečie, nie sú sociálne potreby, už vôbec nie sebarealizácia. Ani spolupráca. Strach nás núti zaoberať sa samým sebou. Vyvoláva napätie. Kortyzol ! Potlačenie tvorby oxytocínu ! Preto je základnou povinnosťou lídra tímu budovať (podľa Sineka) tzv. „Kruh bezpečia“.

maslow hierarchia tímové potreby disfunkcia tímu

Je to mentálny koncept, ktorý rozlišuje jednoznačne kto je dnu (členovia tímu) a kto von ( všetci ostatní = nebezpečenstvo ) Vnútri kruhu bezpečia si ľudia nemusia strážiť chrbát, bojovať proti sebe, mať obavy zo zrady. Môžu sa sústrediť na boj proti vonkajšiemu nebezpečenstvu a… na Spoluprácu!

Už v starovekej Sparte vnímali tento koncept. „So svojím štítom alebo na ňom“ to bolo heslo spartských bojovníkov. Buď ťa donesú mŕtveho na tvojom štíte, alebo sa vrátiš s ním. Môžeš stratiť svoj oštep, lebo to je tvoja ochrana, ale nikdy nestrať svoj štít, lebo to je ochrana skupiny. Keď príde jednotka o jeden, ten tvoj štít, nepriateľ môže využiť trhlinu a poraziť nás.

US NAVY SEALS majú podľa odborníkov najťažší výcvik na svete. Ročne ho ukončí len niekoľko tých najlepších. Je zameraný, napriek všeobecnému povedomiu o fyzickej drine, hlavne na vytváranie a uvedomenie si závislosti jeden na druhom. Uspieť musí skupina. Počas výcviku sa vytvárajú mimoriadne silné väzby a je to ten najmodelovejší doslovný Kruh bezpečia. Na záver dostávajú tí, čo nezazvonia na ten známy zvon Trident, odznak Navy SEALS.

Tam sa serotonín leje potokom. Trident, to je symbol niečoho, čo oni sami volajú „bratstvo“. Tam je oxytocínu za cisternu. A že to berú vážne je možné vidieť počas pohrebu niektorého z tímu, keď každý člen jednotky pribije svoj Trident päsťou do rakvy padlého.

Lídri jedia poslední

Rád používam príklady z bojového prostredia, lebo keď je niečo dosť dobré pre bojovníkov, kde ide o život, malo by to byť dosť dobré aj v biznis prostredí kde, priznajme si, zas až o toľko nejde. Takže na záver príklad zo Sinekovej knihy Lídri jedia poslední.

V NAVY jedia velitelia až potom, keď sa najedli vojaci. Nie je to samoúčelné. Demonštruje to navonok veľmi podstatný princíp. Prečo to tak robia?

Byť lídrom nie je zadarmo. Cenou za líderstvo je ochota klásť potreby iných nad svoje vlastné.

Iba ozajstný líder je schopný vytvoriť široký Kruh bezpečia, v ktorom všetky tie drogy fungujú na podporu úspechu celého tímu. Nielen biznis úspechu, ale aj osobnému úspechu pre každého jednotlivého člena.

Prípadová štúdiaTipyTímAgileLeadershipPraktiky

Mohlo by Vás zaujímať

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

🚀 Čo môže stav Agile vo svete ponúknuť agilným tímom na Slovenku v roku 2024? To je otázka, na ktorú sme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme