Jeden krok vpred viac než istota na sto percent?

cover

„The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.“ Albert Einstein.

S tímom sme strávili ďalšie náročnejšie dva dni nad cieľmi pre nasledujúce obdobie. Dnes to nie je jednoduché ani na nasledujúci kvartál. Najmä ak cítite zodpovednosť. Tím na stretnutie prišiel pripravený. Mali nielen predstavu o cieľoch, ale aj ich detaily a aktivity, ktoré treba spraviť. Napriek tomu však stretnutiu niečo chýbalo.

Hmmm, práve mi došlo, že nie, nechýbalo nám nič. Práve naopak. Niečoho tam bolo veľa.

Analytik v nás

Silnou stránkou technikov, a teda aj vývojárov, je analytické myslenie. Umožňuje nám pochopiť komplexné technológie a problémy a priniesť funkčné riešenia.

V teórii zániku civilizácii sa tvrdí, že civilizácie končia tým, čo spôsobilo ich vzrast. Toto pravidlo veľmi pravdepodobne platí aj v našich pracovných civilizáciách, teda firmách.

Každá civilizace podléhá Herakleitovu zákonu: to, co ji přivede na vrchol, je obvykle to, co ji přivede do krize a platí to i naopak (Herakleitův zákon). Profesor Miroslav Bárta.

Analýza vie veľmi ľahko paralyzovať. Podrobná  analýza spravená  čo najhlbšie a najširšie nám dáva pocit väčšej istoty. Máme argumenty pre ďalšiu investíciu nášho nasledujúceho úsilia. Máme pocit, že okolie budeme vedieť na zmenu presvedčiť ľahšie. Veď máme pre takéto rozhodnutie správne informácie.

Má to však háčik. Alebo skôr hák. Čas potrebný na analýzu. Čím podrobnejšie a lepšie chceme pripraviť analýzu, tým viac trvá a stojí peniaze. Čím dlhšie to trvá, tým väčšia pravdepodobnosť, že podmienky, ktoré analyzujeme, sa medzitým zmenia. Čím podrobnejšie analyzujeme, tým väčšia pravdepodobnosť že sa zaoberáme vrstvami v treťom a štvrtom slede, ktoré už možno až tak s problémom nesúvisia.

Podrobná analýza nám poskytne podklady pre plán. A tento plán nebude jednoduchý, veď počas analýzy nájdeme toho určite viac. Plán je tak náročný na realizáciu a vyžaduje si kapacity, ktoré nemáme.

Počas skôr spomínaného stretnutia nám nechýbala predstavivosť čo treba spraviť. Ciele boli definované skôr ako vodopádový prístup. Zanalyzujeme, nastavíme stratégiu zmeny, zmeny realizujeme. Už len analýza nám bude trvať kvartál. Na ďalšie fázy sa tak dostaneme až budúci rok.

Čakanie na Godota

Tento prístup neobľubujem predovšetkým v transformačných projektoch. Zmena sa prejaví po veľmi dlhom čase. Na to treba veľa kapacít a zároveň bude ovplyvnených veľa iných aktivít, ktoré biznis bude potrebovať dokončiť. Waterfallish v transformačných projektoch zlyháva na plnej čiare.

Pri zmenách je naopak nutný skorý dôkaz zlepšenia. Aj malé zlepšenie v krátkom čase pomôže s akceptáciou zmeny a jej širšou podporou a predovšetkým zmysluplnosťou zmeny a jej realizácie.

Prvý krok s aspoň malým výsledkom je lepší ako 100% bezpečne namaľovaný plán zmeny.

Stačí životaschopnosť malých výsledkov v týchto malých krokoch validovať. A rozhodnúť sa potom o nasledujúcom kroku.

Kultúra priebežnosti

V tom istom týždni sme u iného klienta narazili na technologické obmedzenia, ktoré bránia rýchlejšiemu nasadzovaniu malých prírastkov. Zmena architektúry bola náročná. Veľká zmena vyvolala obavy z náročnosti a samokontrolu. Vraj by takto veľkú zmenu nikto neschválil. A tak sa ani nespýtali. Nie, nedá sa to nikomu vyčítať nech to vidíme akokoľvek nelogické alebo malo odvážne. Naopak, v kontexte oboch firiem bolo správanie tímov zodpovedné.

Kultúra oboch firiem očakávala „múdre“ rozhodnutia podložené faktami z rôznych perspektív. Problém je na úrovni manažmentu, ktorý nevytvoril predpoklady pre prinášanie aj radikálnych nápadov, ktoré môžu zlyhať.

Fixed-mindset v každom agilnejšie fungujúcom prostredí sa stane najväčším limitom zmeny. Je úplne jedno ako skvelo nastavíte Scrum, Kanban, SAFe, ceremónie, story pointy či JIRU.

Nie Scrum, Kanban, SAFe, story pointy, alebo JIRA. Growth mindset však zvyšuje rýchlosť.

Hrali ste niekedy strategickú hru?

Ciele každej strategickej hry sú známe. Máte svojho hráča umiestneného na čiernej, zakrytej, mape. Netušíte kde je váš protivník, kde sú bane, drevo, potrava.

Ak chcete vyhrať, musíte sa zaktivovať. Musíte sa vybrať do tmy. Musíte spraviť prvý krok. Je to dôležitejšie ako objavovať celú mapu.

V biznise je 1 krok > 100% príprava.

Agile transformácia

Mohlo by Vás zaujímať

Zmena zmysluplne. Napr. zavedenie AI?

Zmena zmysluplne. Napr. zavedenie AI?

Ako jednoducho, no správne začať zavedenie zmeny vo firme? Blíži sa koniec roka a manažment tímy pripravujú...

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

Koľkokrát ste dostali spätnú väzbu na kvalitu vašej práce, ktorá sa sústredila len na chyby, bez toho aby bola zohľadnená...

Manažér vytvára tímu priestor tichom.

Manažér vytvára tímu priestor tichom.

Ivka je manažérkou viacerých tímov, ktoré vedie desať, jej podriadených, skúsených seniorov. Páni sú bardi. Vedia...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme