Tím ‚Furt dačo‘ a Backlog Refinement.

cover

Aj drobnosť ako názov mítingu môže znechutiť vývojový tím. A bohužiaľ na škodu.

Tím ‘Furt dačo’ v agilným setupe trpel. Mali silný pocit, že musia robiť len ‚kraviny‘, ktoré po nich chcel Scrum Master a stakeholderi. Scrum Masterka to brala zodpovedne. Podľa vyjadrenia tímu ich však iba naháňala aby aktualizovali tabuľu, aby chodili načas na stretnutia, vždy sa pýtala na nejaký feedback.

Z programovania sa im vytratila radosť, ktorú poznajú len (?) programátori. Vytratil sa ten fokus ponorenia sa do virtuálneho vesmíru, hľadania  cesty cez neho a vytvorenia niečo ‚polofyzického‘ z textu kódu.

Ich denná rutina zahŕňala z veľkej časti opravy chýb. A k tomu tak trochu už nervózne uháňanie Produktovým vlastníkom a stakeholdermi. Objavilo sa aj tričko s populárnym nápisom “To furt dačo, furt dačo.”

Pripomienky k ich práci boli snáď jedinou konštantou. Vždy sa ešte niečo nedotiahlo, alebo bolo spravené inak ako sa chcelo, alebo sa zmenilo keď sa uvidel výsledok. Furt dačo!

Pozrime sa na to!

Frustrácia už bola v tíme skoro zhmotnená. Keď navyše začal na stretnutie chodiť ďalší človek s Agile v názve jeho roly, pohár trpezlivosti pretiekol.

A presne o to išlo. Niekoľko stretnutí počas kávy, obeda a cigaretiek, v rámci ktorých spoznali, že im ten Agile konzultant chce porozumieť, odhalilo najväčší motivátor tímu.

Hrdosť na produkt a výsledok.

To neustále pripomínanie nedokončeného, nesprávneho tímu reálne spôsobovalo bolesť.

Ich úprimná snaha nemala spätnú väzbu ocenenia, iba nedocenenia.

S tímom sa nám podarilo spolu nájsť riešenie, jeden jediný krok, ktorý výrazne zmenil situáciu.

Zapojenie

Tím potreboval byť zapojený do definície produktu. Nevnímali sa iba ako vývojári, vnímali sa ako spoluautori produktu. Bolo to ich spoločné dieťa.

A tak, napriek prvotnej frustrácie z množstva mítingov, ktoré Agile podľa nich im prinieslo, si dobrovoľne vyžiadali sami ďalší každotýždenný míting naviac.

Niektorí z vás ho poznajú pod pojmom Backlog Groming, ini Backlog Refinement, ďalší Sprint Preplanning.

Niektorí z vás sa na tomto stretnutí venujú požiadavkám, iní skôr diskutuju ich technickú realizáciu.

Aj keď tieto názvy znejú ako synonymá, pre nás v ScrumDesk synonymami nie sú.

Sprint Preplanning

Sprint preplanning je pre nás viac socializáciou tímu s plánovanými požiadavkami na ďalší sprint.

Cieľom Sprint Preplanning by mala byť

  • spätná väzba Produktovému vlastníkovi o schopnosti tímu implementácie požadovaných požiadaviek
  • a prípadne o chýbajúcich detailov, vstupov, závislostí tak, aby ich tím mal pripravené pred ďalším šprintom.

Aby mohli reálne šprintovať a nečakať na niečo chýbajúce.

Sprint Preplanning je spätnou väzbou na kvalitu prípravy požiadaviek, nastavenie očakávaní a nájdenie priorít.

Sprint Preplanning je transparentná komunikácia ‘doability’ aj pre stakholderov tímu. Pomáha nastavovať očakávania staleholderov o ďalšom šprinte.

Backlog Refinement

Backlog Refinement stretnutie sa skoro vždy v praxi zanedbáva. Skoro každá agile firma nadobudla dojem, že od momentu zavedenia Agile iba bežíme medzi dvoma značkami a potom ďalšími značkami a ďalšími.

Produkty vytvárané agilne po určitej dobe strácajú strategické smerovanie. Ten taký odstup od detailov, zamyslenie sa na abstraktnejšej úrovni.

V agilných firmách sa vyslovene firmy po prvom polroku začnú naháňať po príprave požiadaviek. V tomto momente, síce správne identifikovanom ako kľúčová oblasť zlepšenia, prípravu nedostatočne dobre implementujú.

Agile Manifesto (ešte stále platí 😁) nás navádza, aby sme viac spolupracovali navzájom a dokonca s klientom.

Príprava tak môže byt povýšená na udalosť, nie je to iba ďalšie stretnutie alebo nebodaj samostatná práca analytika, potom dizajnéra, architekta a následne Produktového vlastníka.

Backlog Refinement môže byť nastavený ako pravidelné stretnutie. Možno na kvartálnych offsites, deň, dopoludnie, popoludnie. Aspoň raz mesačne.

Môže byť nastavené ako inkluzívna udalosť. Nech sa ho zúčastnia aj členovia tímu. A kľudne hoc len tí, ktorých to zaujíma.

Cieľom Backlog Refinement stretnutia je myšlienková búrka.

Nápady kam sa pohnúť ďalej s produktom. A je jedno či obchodne, technologicky alebo prevádzkovo.

Nemusí to byť iba voľná debata o ďalších veľkých veciach. Kľudne nech je to debata k detailom jednej takejto veci, jednej iniciatíve alebo epiku.

Použite, nami tak obľúbený, User Stories Mapping. Nebojte sa, názov vás nemusí odrádzať, user stories reálne nepotrebujete mať. Stačí podeliť epik na menšie časti, identifikovať titulky funkcnionalít, nájsť ich poradie, identifikovať minimálne prírastky, verzie.

Všetci spolu súčasne v hodnotnej diskusii s rôznymi perspektívami.

Socializácia. Nielen v tíme, ale aj so stakeholdermi. Nielen v ľudskej rovine spolupráce, ale predovšetkým v ľudskej rovine pomoci používateľom riešiť ich problémy prostredníctvom vašich produktov a služieb. Z ich perspektívy.

A čo tím Furt dačo?

Prvé tri stretnutia sme hľadali formát týchto stretnutí. Ako často má toto stretnutie byť. Má to byť viac Backlog refinement o ďalšom smerovaní, technologická debata, alebo Sprint preplanning?

Už od prvého stretnutia sa ukázalo, že členovia tímu boli schopní predvídať situácie, ktoré zákazník ani Product Owner nemohol vedieť. Týkali sa možnosti technológie. Tím pocítil, že sú vypočutí a Product Owner spolu so stakeholdermi pohcopili, že vďaka týmto vstupom vedia realistickejšie náklady na vývoj.

Tím si zároveň objavil pravidlá čo im chýba pre kvalitnú prácu bez neskorších prerábok. Presne tieto prerábky boli dôvodom ich frustrácie. Porozumel to aj Produktový vlasntík, architekti a business analytici. Vedeli čo majú nabudúce prirpaviť a čo odstráni doťahovanie detailov počas sprintov. Druhý benefit tohto stretnutia.

A v neposlednom rade, a to bolo to najdôležitejšie, stakeholderi začali svojmu tímu dôverovať.

Vďaka spolupráci všetkých zúčastnených sa navzájom porozumeli.

Ďalší míting, ktorý sa však stal zmysluplnou udalosťou pre každého.

Scrum MasterAgileTím

Mohlo by Vás zaujímať

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

Koľkokrát ste dostali spätnú väzbu na kvalitu vašej práce, ktorá sa sústredila len na chyby, bez toho aby bola zohľadnená...

Fakt musí byť standup denne?

Fakt musí byť standup denne?

Odpoveď je jednoduchá. Len či ju a j chcete skutočne počuť. Správna odpoveď totiž je: „Záleží.“ Záleží...

Všetci sme sa mýlili, velocity nie je dôležitá.

Všetci sme sa mýlili, velocity nie je dôležitá.

Rozmachom Agile sa paleta nástrojov a praktík používaných pri vývoji produktov v IT prudko zväčšila. Začiatok...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme