V Agile sa funkcionalita dokončuje. Nielen čiastočne.

cover

Nedávno sme mali možnosť zúčastniť sa kvartálneho plánovania. Bol to fantasticky organizovaný event. Áno, nemýlim sa keď píšem event. Nie míting. Malo to svojho ducha, super facilitáciu, pripravenosť a istota Produktových vlastníkov bola na úrovni ako som už dávno nezažil.

Každý Product Owner mal možnosť odprezentovať svoje zámery na ďalší kvartál. A predovšetkým získať feedback a byť tak trochu roastovaný a roastovaná pred predstavenstvom a kolegami.

Zaujalo ma označovanie zámerov ohľadom jednotlivých epikov. Boli celkom dobre pripravené. Otázne však boli popisky ako má epik vyzerať na konci kvartálu.

Jedny mali označenie Completed, kým iné boli označené stavom Partially Completed.

A je to práve slovo Partially, o ktorom by som sa chcel baviť dnes.

Agile je o dokončení

Agile bolo vymyslené pre kontinuálny rozvoj, vývoj a dodávku produktu. V produktovom svete to znamená, že veľká časť  funkcionalít bude rozvíjaná na dlhodobej časovej osi. Bude teda neustále Partially Completed. V produktoch bežíme dlhé trate. Napr. taký Microsoft. Office je dodávaný od rokov 1983, 1985. A stále je čo pridávať. A stále je niečo Completed.

Postupne dodávanie neznamená, ze to nebude funkčné. Naopak.

Čokoľvek je v produkte dodávané, musí byť PLNE funkčné. Plne z pohľadu rozsahu, ktorý bol definovaný v dodávanej požiadavke.

To neznamená úplnú funkčnosť ako by sme si ju predstavovali v ideálnom svete bez limitovaných zdrojov a s dostatkom času. Neznamená to, že jedna požiadavka ma byt megalomanská, obsahujúca celú funkcionalitu.

Práve preto Agile vzniklo. Najväčšou zbytočnosťou, ktorá vo firmách spôsobuje všetky tie trápenia, je Gold Platting, extra features. To sa prejavuje nielen v ponuke funkcionality produktu, ktorá môže byť úplne zbytočné pestrá a pritom nevyužívaná (nezabúdajme na Pareto 80 vs. 20), ale aj v hĺbke implementácie funkcionality (opäť Pareto!).

Nie, skutočne nemusíte mať všetky možnosti, alebo  skutočne veci nemusia byť implementované super dokonale.

Práve zbytočná vlastnosť zvýši komplexnosť kódu čo v konečnom dôsledku môže priniesť výrazne spomalenie vývoja, testovania ale aj plánovania.

Správne narezaná funkcionalita cieli na vyriešenie problému zákazníka. Správne delená funkcionalita reaguje na správne delenie problémov, bolesti, zákazníka.

Jeden z mojich bývalých lídrov ma naučil základný prístup obchodníkov, ktorý by podľa mňa mal poznať každý Produktový vlastník.

Nájdi bolestivé miesto u klienta, pichni do neho prstom, zavŕtaj tým prstom v rane, a až potom vytiahni nálepku.

Aj Produktový vlastník ma nájsť boľavé miesto. Zákazníka vždy bude bolieť viac. Podobne ako v reálnom živote vás bolí celý bok aj kríže, a pritom problém je napr. žlčník.

Preto treba nájsť príčiny bolesti a odstrániť tieto príčiny. A preto akákoľvek funkcionalita ma byť úplne Completed. Nevadí, že na vyliečenie celého tela budete potrebovať veľa nálepiek, veľa funkcionality. Ďalšie časti produktu sa budú dodávať priebežne. Zakaždým ale úplne dokončené.

Veď nakoniec, platili by ste za servis auta keby vám opravili iba jeden problém a popritom vám povedali, že tam ešte niečo ostalo, ale že môžete ísť?

Jedným liekom cele telo nevyliečite. Plánovanie čiastočne dokončených vlastnosti je len pripomienkou bolesti. Nič nerieši.

Z pohľadu majiteľa firmy viem povedať, že v stave, kedy sú mi pripomínané iba Partially Completed funkčnosti, iba zvyšuje frustrácia. Opäť iba čiastočne dokončené? Zase ma to stojí ďalšie peniaze a kedy to teda budeme mať? Stále iba čakám. Na takýto prístup dnes nie je čas, ani peniaze, a už vôbec nie trpezlivosť. Radšej dodávajme krok za krokom. Ale vytrvalo a pravidelne.

Predovšetkým zmysluplne zmysluplné.

AgileTímScrum Master

Mohlo by Vás zaujímať

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

‚WTF per minute‘, alebo ‚Aha moments per minute‘?

Koľkokrát ste dostali spätnú väzbu na kvalitu vašej práce, ktorá sa sústredila len na chyby, bez toho aby bola zohľadnená...

Tím ‚Furt dačo‘ a Backlog Refinement.

Tím ‚Furt dačo‘ a Backlog Refinement.

Aj drobnosť ako názov mítingu môže znechutiť vývojový tím. A bohužiaľ na škodu. Tím ‘Furt dačo’ v agilným...

Fakt musí byť standup denne?

Fakt musí byť standup denne?

Odpoveď je jednoduchá. Len či ju a j chcete skutočne počuť. Správna odpoveď totiž je: „Záleží.“ Záleží...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme