icon
ScrumImpulz 2024, Tréning Základy Agile a Scrum , Tréning Scrum Mastership zmysluplne.

Nevýhoda sprintov. Šprintovanie stresom?

cover

Šprintujete?  Myslím tým to či váš vývoj prebieha v sprintoch.

Šprint znie z biznisového pohľadu veľmi lákavo. Predstava rýchlych a častých dodávok produktu na trh láka predovšetkým dnes, v globálnej dobe, kedy sa konkurencia rodí dennodenne. Aj preto manažment často uprednostní agilné techniky pred tradičnými.

No práve šprintovanie sa môže stať kameňom úrazu agilného tímu a jeho zlyhania. Šprintovať  sa totiž nedá neustále. V atletike je to o sekundách. Potom nasleduje oddych. A keďže je polovica leta, možno je ten správny čas na krátky oddych.

Agilné tímy začnú prejavovať po mnohých sprintoch:

  • Únavu z rytmu – z neustáleho opakovania ceremónií. Ak sú navyše sprinty krátke, tak sa život začne podobať obohranej platni. V pondelok plánovanie, v piatok demo. Plánovanie, demo, plánovanie, demo…
  • Únavu z neustáleho naháňania nasledujúcej dodávky produktu. Chýba vám pocit dokončenia práce. Pocit, ktorý je motorom pre mnoho dobrých vývojárov.
  • Únavu z ponorky. Tí istí ľudia, tie isté priestory. Viete kto ako reaguje. Niekedy už dokonca predvídate odpovede.
  • Únavu z produktu. Cieľom je vytvoriť produkt, ktorý dokáže preraziť na trhu na niekoľko rokov. A práve to vás môže časom unaviť. Robíte neustále na tom istom. Tak trochu sa to točí dokola. Otvárate ten istý projekt. Raz kvôli chybám, inokedy kvôli vlastnostiam.

Ako predísť únave?

Je to pomerne jednoduché. Zopár pravidiel, ktoré ale do seba zapadajú ako imaginárne puzzle a vzájomne tak poskytujú silnejšiu podporu tímu.

  1. Práca na verzii, release. Pracujte v dlhodobejšom výhľade, nielen v sprinte. Môžete tak dať práci zmysel, cieľ, ktorého naplnenie vie tím rozpoznať.
  2. Prestávka. Presvedčte manažment, že sa oplatí na čas z vlaku vystúpiť. Zaraďte jeden oddychový týždeň medzi sprinty, resp. lepšie, medzi verzie. Oddych neznamená, že nerobíme nič.
    • Niektoré tímy prejdú na Kanban a opravujú chyby, refaktorujú zložitejšie časti produktu.
    • Pripravuje sa architektúra pre ďalšiu verziu.
    • Píšu sa skripty pre kontinuálnu integráciu, upravujú testy. Jednoducho čas na údržbu lode.
    • Niektoré tímy sa sústredia na výzkum. Nové technológie, nové postupy. Výzkum, ktorý pomáha produktu, alebo naštartuje niečo úplne nové.
    • Interné vzdelávanie. Obľúbené predovšetkým v tímoch, ktoré začínajú a snažia sa docieliť multi-disciplínnosť. Nezabudnite však, že vzdelávanie má byť kontinuálne. V prípade prestávky medzi sprintami sa tím viac venuje veľkým celkom (v ERP systémoch napr. princípom logistiky, účtovníctva, miezd atď.) Neide ani tak o technológiu ako o biznis domény.
  3. FedEx deň, Innovation day, deň inovácií. Hackathon. Poskytnutie priestoru a času na prepnutie hláv. Pre tím, ktorý môže vytvoriť čokoľvek čo chce. S akýmikoľvek technológiami. Dnes už je klišé rozprávať o tom, ako vďaka tomu v Google vznikli Maps, GMail a ďalšie projekty.
  4. Pozorovanie iných agilných tímov. Choďte pozorovať iné tímy počas ich standupov, plánovania aj retrospektív. Učte sa pozorovaním. Oplatí sa to dokonca aj skúseným tímom, kedy návšteva menej skúsených tímov umožní pripomenúť si začiatku, stať sa na chvíľu mentormi alebo len si pripomenúť, že ste dobrí v tom čo robíte. Niekedy musíte pochváliť sami seba :). Nezabudnite sa v tíme porozprávať o svojich postrehoch a vyberte si tie, ktoré aplikujete aj u seba.

Čím z tohto zoznamu začnete? Najlepšie asi dovolenkou.  Prajeme Vám teda príjemné leto a po ňom veľa nových síl.

ScrumScrum Master

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #5: Ako na tímové dysfunkcie?

Webinár #5: Ako na tímové dysfunkcie?

Každá organizácia postavená na tímovej spolupráci hľadá ľudí, ktorí do tímu prinesú výkon, znalosti a schopnosti....

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Príbeh za týmto webinárom je príbehom mnohých tímov, s ktorými sme pracovali za posledných viac než 15 rokov. V každom...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme