icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

10 zlyhaní pri Agile transformácii

1. Začať pred dovolenkami a sviatkami

Stalo sa nám to neraz. Vedúci projektu alebo senior manažér potrebuje rozhýbať projekt, ktorý je pred termínom dodávky. Očakáva, že zavedenie Agile začne zaberať veľmi skoro. No zabúda sa na kapacity tímu. Či už dovolenky alebo sviatky, ktoré obmedzujú možnosti správneho štartu.

Správny štart je tímový, kedy všetci členovia tímu začínajú z rovnakej štartovnej čiary. Napokon, futbalisti, hokejisti, alebo veslári tiež štartujú spolu.

Zavedenie Agile načasujte správne. Na prípravu a osvetu pred skutočným začiatkom agilnosti budete potrebovať zopár týždňov.

2. Začať výberom nástroja

My vývojári si chceme ušetriť čas pre kreatívnu prácu. A pre nás to znamená, že chceme použiť nejakú šikovnú aplikáciu. Ale akú? A tak poďme sa trochu v práci zabaviť hľadaním, inštalovaním, skúmaním. Bez znalostí čo vlastne hľadáme a potrebujeme.

Najprv si overte, či vaša adaptácia agilných praktík vám aj vyhovuje. Adaptovať sa s použitím fyzických papierikov a tabúľ bude ďaleko jednoduchšie než neustále hľadať spôsoby a konfigurácie nástrojov.

Ten pravý nástroj hľadajte až po niekoľkých týždňoch. A pozor na známe značky. Často je potrebné stráviť ich konfiguráciou aj niekoľko dní.

3. Počkať na všetky požiadavky

Má zmysel začínať bez toho, aby sme poznali rozsah a závažnosť zmien požadovaných biznisom? Nejeden začínajúci agilný tím radšej počká. Obáva sa architektonických a implementačných zmien. Zabúdajú, že Agile aplikované práve v takýchto prípadoch, je na to ako stvorené.

Problém je v obavách a možno aj neznalostiach ako dizajnovať softvér, ktorý sa dá ľahko rozširovať. Dizajnové vzory, knižnice vzorov, ktoré sa dnes dajú použiť vo všetkých technológiách, objektovo orientované programovanie, rozhrania a modularita vám pomôžu prekonať obavy z neustáleho lepenia kódu a jeho špagetizácii.

Je chybou obávať sa zmien požiadaviek, veď predsa práve tie robia produkt konkurencieschopným.

4. Okamžite adaptovať adaptované

Agile je o kontinuálnej adaptácii procesov, praktík, organizácie a ľuďoch. Zmena však potrebuje čas a priestor. Až potom sú výsledky relevantne merateľné a analyzovateľné.

Začiatok roka zvyčajne prináša aj organizačné zmeny a nový vedúci bude požadovať zmeny podľa jeho zámerov a vízie.

Agilné tímy však na overenie postupov potrebujú čas, a preto by sa mali zmeny zmien dohodnúť, nie požadovať. Preto ak ste takýto vedúci, pokúste sa najprv prepnúť do režimu aktívneho počúvania. Dajte ľuďom šancu.

5. Získať certifikát

Certifkát je určite dobrým začiatkom. Hneď po certifikácii však hľadajte praktické aplikácie a skúsenosti s Agile vo vašom okolí. Dva dni certifikačného školenia vám ukážu iba základné princípy, filozofiu.

Agile je o adaptácii, a preto sa snažte najprv pripraviť a adaptovať základné princípy tak, aby priniesli nejaké zlepšenie, benefit. Potom sa vám bude Agile zavádzať ľahšie, budete mať výsledky.

A iba dodám, certifikát je fajn, môže to byť dobrá motivačná odmena pre aktívnych kolegov.

6. Pilot, ktorému sa ostatní prispôsobia

„Sme pilotný projekt, a preto nemôžeme zlyhať.“

Aj toto sme neraz zachytili. Náš názor však je, že práve vaše zlyhanie najlepšie ukáže organizačné obmedzenia v celej nahote. Netvrdíme, že musíte zlyhať.

Nemali by ste ale ani pristupovať k vášmu projektu ako k špeciálnemu prípadu. Nežite v inkubátore. Tam zvyčajne prežije väčšie percento než mimo neho.

Preto sa nedá ani predpokladať, že úspech pilotného projektu = úspech Agile v organizácii.

7. Začať pred nomináciou nového šéfa

Nový šéf, nové spôsoby. V niektorých organizáciách sa rozhodli začať s Agile čo najskôr pred nástupom nového vedúceho alebo senior manažmentu. Tak trochu sa rozbehnúť a potom tvrdiť, že takto to u nás chodí.

Táto stratégia môže pomôcť, ale rovnako aj frustrovať. A, bohužiaľ, je práve tento prípad častejší. Nový šéf príde s nejakou predstavou, znalosťou, ba dokonca  neraz aj skúsenosťou s Agile. A môže tvrdo aplikovať svoje skúsenosti na nové prostredie.

Pozrite si v tomto prípade bod 4 v tomto zozname. Radšej sa porozprávajte o vašom príbehu. Čo bolo pred jeho príchodom, prečo ste sa rozhodli práve takto, aký je váš cieľ, ako ďaleko ste od neho.

Možno zistíte, že cieľ máte rovnaký.

8. Začať bez tímového priestoru

„Viete, zasadačky sú u nás večný problém. Kým ich nezabezpečíme, nezačneme.“

Pomerne rozšíreným mýtom je, že agilný tím MUSÍ mať svoju zasadaciu miestnosť. Nie, nemusí pre všetky stretnutia. Samozrejme, že je skvelé ju mať.

No stačí mať tímový priestor, v ktorom sa môže tím nerušene stretnúť a aktívne pracovať. Priestor, kde môže zavesiť tabule, diagramy. Tabuľu na kreslenie. Hoci aj v open office. Denné standupy sa dajú v malých tímoch robiť dokonca v kuchynkách alebo na chodbe.

Hľadajte spôsob ako sa stretnúť, nie dôvod prečo sa nestretnúť. Nerušte pravidelné stretnutia. Nerušte svoj rytmus.

Netradičné miesta navyše robia stretnutia zaujímavejšími.

9. Začať na diaľku pomocou Skype/MS Lync/Google Hangouts

„Sme distribuovaní, a preto potrebujeme nejaké nástroje. Nemôžme začať bez nich.“

Tak potom čakajte. A čím väčšia firma, tým dlhšie. Najprv budete musieť nejaký nástroj vybrať = x dní. Potom sa pokúsiť ho dostať cez IT oddelenia = y týždňov. Potom je na rade bezpečnosť = z týždňov. A vraj chceme produkovať rýchlejšie.

Na začiatku aj tak budete predovšetkým  si zvyknúť na iné spôsoby spolupráce. A to zvládnete najlepšie keď si sadnete spolu na niekoľko týždňov. S fyzickými papierikmi a tabuľami. Potom bude jednoduchšie vybrať ten správny nástroj na komunikáciu.

10. Začať riadením

Zavádzanie Agile vyžaduje priebežné nastavenie ďalšieho smerovania. Vidíme ako lídri zmeny začnú túto organizačnú zmenu tlačiť. Tlak však vyvolá protireakciu.

Agile vychádza z lean princípov. A základným z nich je pull, ťahanie. Tento princíp nie je iba o papierikoch. Líder ľudí priťahuje k cieľu. Zmena je tak trvalejšia, zmena je zmenou ľudí, nielen lídra.

TipyAgile transformácia

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

Webinár #1: Transparentnosť v Agile

Webinár #1: Transparentnosť v Agile

Webinár Transparentnosť v Agile. Odhaľte, ako prekonáme nedostatky v hĺbke pochopenia a aplikácie Agile princípov,...

Kedy zaviesť Agile. Cynefin pomôže s rozhodnutím

Kedy zaviesť Agile. Cynefin pomôže s rozhodnutím

Kedy zaviesť Agile? V článku priblížime, ako sa rozhodnúť, v akých situáciách má zmysel zavádzať Agile. Článok...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme