icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Online Agile mentoring a tréningy

Vážení klienti, 

v súvislosti s nešťastným COVID-19 ste ma viacerí kontaktovali, či vás ScrumDesk môže naďalej podporovať aj počas karantény. Tento článok som napísal ako reakciu na vaše telefonáty a správy v snahe ukázať vám, že pre nás sedieť doma a pomáhať vám naďalej, aspoň na diaľku, nie je nič neobvyklé. Mnohé slovenské spoločnosti možno nie sú zvyknuté na takýto spôsob práce. Verte, že dnešné moderné produkty sú produkované distribuovane a my takto fungujeme už viac než 10 rokov.

Konzultačné firmy sú zaskočené karanténou. My nie. My sme nielen pripravení, ale v ScrumDesku vás už roky podporujeme online a budeme naďalej. Pokiaľ nás COVID-19 nezloží. Čo sa, dúfam, nestane.

Dušan Kocúrek


Funguje Agile iba onsite?

Fungovať v agilnom tíme na diaľku bolo vždy výzvou. Pre mnohých agile mentorov je to dokonca slovné spojenie „distribuovaný agile tím“ oxymoron. Také sa nedá, pretože len tím, ktorý sedí spolu môže byť skutočne agilným tímom.

Je potrebné však pripomenúť, že Agile začínalo v podstatne inom svete ako je dnešná doba. V roku 2001 tímy fungovali v komplexných nástrojoch, často nainštalovaných lokálne na počítačoch. Nie každý mal na licenciu MS Project, a tak členovia tímov mnohokrát ani nemali ako mať prehľad o projekte a ako ľahko zdieľať stav úloh. Bolo len priorodzené, že v tejto realite fyzické tabule pomohli. Transparentnosť bola dostupná zrazu pre každého.

A fyzická tabuľa prinášala so sebou tak trochu aj potrebu byť fyzicky spolu. Predsa len, rozlíšenie digitálnych fotoaparátov bolo vtedy niekde medzi 0-2 megapixle a tak bolo na fotke tabule vidno asi tak…

Nie, netvrdím, že je zlé pracovať v agile tíme v jednej miestnosti. Naopak je to super. My to vždy navrhujeme novým tímom. Aby aspoň prvé týždne sme sedeli ako tím spolu. Pretože veľa vecí lieta vzduchom a dá sa rýchlo pochytiť. Hmmm, zvláštny pocit napísať to v tejto dobe takto….

Takže ak onsite, tak jednoznačne áno. Ale čo ak to nie je možné? Dá sa robiť mentoring a tréningy o Agile a Scrum aj online? Áno, samozrejme.

Aj my vyvíjame vlastné produkty distribuovane

online agile scrum project management ScrumDesk app

Náš produkt, ScrumDesk Start! je vyvíjaný plne distribuovaným tímom od začiatku, od roku 2007.

Áno, dá sa to!

Od definície požiadaviek, cez plánovanie, sledovanie stavu úlohy, metriky. Okrem možno dennodennej komunikácie, pre ktorú využívame video, telefóny a predovšetkým Slack. V podstate si ani nepamätám kedy sme naposledy v tíme použili email.

Naučilo nás to ako je čoraz dôležitejšie prepájať jednotlivé aplikácie používané pri vývoji. Ako napr. používať produktový backlog v Slack aplikácii. Alebo prepojiť GitLab so ScrumDesk pre sledovanie commitov zmien a automatické aktualizácie tabúľ.

Jadro úspechu však nie je v nástrojoch, ale v ľuďoch.

V dobrom agile tíme musí EGO ustúpiť do úzadia v prospech skupiny. Samozrejme to chce dohodnúť si a nasledovať aj proces, ktorý to zjednodušuje. Chce to mať k dispozícii šikovné nástroje. Najviac si to však vyžaduje disciplínu a EQ. Snahu pochopiť človeka na druhej strane.

Vlastný vývoj nás od začiatku inšpiroval v tréningoch a aj mentoringu. Už pred rokmi sme nadobudli pocit, že takáto bude budúcnosť práce. A verili sme tomu aj pred Corona vírusom.

Online Agile mentoring

ScrumDesk už viac než desať rokov trénuje a mentoruje klientov aj na diaľku. Tímy, s ktorými sme pracovali a aj naďalej pracujeme, sedia v Nemecku, Švajčiarsku, Anglicku, ale aj v USA. Dokonca ani Slovensko nie je ohľadom práce na diaľku pozadu. Niektorí naši klienti rástli prirodzene nakupovaním firiem po celom Slovensku a tak sme neraz podporovali tím sediaci vo viacerých mestách súčasne.

Zavedenie Agile v tíme je náročnejší proces zmeny. Náš proces je od roku 2010 navrhnutý tak, aby fungoval v online prostredí. Vznikol v online prostredí v čase, kedy sme podporovali prvú nadnárodné korporácie s vývojovými centrami na Slovensku, Nemecku a v USA.

scrumdesk agile mentoring timu zavedenie agile transformacia

Tímy mentorujeme distribuovane neustále. Pre takýto online mentoring používame Microsoft Teams pre videokonferencie. OneDrive, DropBox a Google Apps pre zdieľanie súborov, Microsoft Office 365 pre paralelnú editáciu dokumentov, excel súborov a prezentácií.

Každý klient od nás dostáva prístup k svojmu vlastnému workspace v Slack, kde máme vytvorené kanály pre jednotlivé tímy, ale aj pre komunity ScrumMastrov a produktových vlastníkov.

U klientov, kde robíme Agile transformáciu, navyše máme viacero kanálov pre komunikáciu s Agile Working Groupou u klienta, pretože zavádzanie takejto zmeny je náročnejšie na koordináciu.

Klienti tak majú neustály prístup ku ScrumDesk mentorom. Okamžitý, žiadne vypisovanie emailov. Navyše sme všetci informačne na rovnakej úrovni. Správy vidia všetci, ktorých sa správa týka. A nemusia ani vedieť presný email, čo je často na začiatku problém.

Fungovali sme online už pred pandémiou. Sme na online zvyknutí, vás to naučíme.

Online Agile tréningy

Online tréningy sú náročné. Predovšetkým pre poslucháča. Ak navyše máte na strane trénera uspávača hadov, je veľmi ťažké to vydržať.

Aj preto v online verzii našich tréningov zažijete interakciu a nielen PowerPoint.  Budete diskutovať. Budete kresliť a uvidíte virtuálne flipcharty.

Vyskúšate si tvoriť produktový backlog, release planning, sprint planning, aj retrospektívu priamo v ScrumDesk Start! Naučíte sa robiť Planning Poker a odhady.

Uvidíte príklady backlogov z reálych produktov. Uvidíte skutočné údaje v metrikách a vysvetlíme ako ich čítať. Ktorý údaj čo znamená.

Na takom tréningu sa naučíte ako správne písať epiky a user stories. Ako ich deliť na menšie. Na príkladoch s telco, bánk, poisťovníctva. Ale aj na produkte alá Netflix. Aby ste to rýchlejšie pochopili. Navyše správne.

Samozrejme možete používať v malom tíme ScrumDesk Start! aj po školení. Zadarmo.

Neodkladajte iniciatívu

V čase krízy nie je dôležitý plán, ale naopak časté plánovanie. V čase krízy je dôležité mať pri sebe skúseného, kto vám ukáže vaše chyby a poskytne zároveň recepty na ich opravu. V čase krízy je dôležité rozpoznať dôležité.

My v ScrumDesku naďalej stojíme pri vás. Aj keď možno nateraz len online.

AgileAgile transformáciaTipy

Mohlo by Vás zaujímať

Prehľad Scrum a Agile certifikácií

Prehľad Scrum a Agile certifikácií

Pre každého, kto vstupuje do sveta Agile a Scrum a hľadá informácie o tréningoch a certifikáciách sme pripravili...

Online tréning Základy Agile a Scrum November 2021

Online tréning Základy Agile a Scrum November 2021

Ako vyvíjať hodnotné produkty transparentne, v úzkej spolupráci tímu, ktorý je hrdý na výsledok....

Agile transformácia očami vývojára (#2)

Agile transformácia očami vývojára (#2)

Lukáš je developer a Agile transformáciou si prešiel v dvoch rôznych firmách. Z prvej odišiel kvôli...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme