icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

Ako sme sa začali s Agile

Pred pár dňami sme mali možnosť poskytnúť rozhovor pre magazín Eurolines č.6 nielen o tom ako sme začali s Agile, ale aj o plánoch ako priblížiť Agile komunite v roku 2013.

Čo vás priviedlo k hľadaniu alternatív pri riadení projektov?

Marián: Pracujeme už dvadsať rokov v oblasti vývoja softvéru, ktorá je veľmi dynamická. Produkty, na ktorých sme sa podieľali, boli vytvárané malými tímami. No úspech nás prirodzene nútil k zvýšeniu otáčok. S rastom tímov sme hľadali spôsoby, ako udržať tímy zamerané na výsledok, s ktorým bol predovšetkým spokojný aj náročný klient.

Práve v tomto období sme si uvedomili, že sa treba poohliadnuť čo iné už existuje. Vyskúšali sme rôzne overené metodiky riadenia projektov, no akosi to nikdy nebolo to pravé. Bolo to pre naše tímy príliš zväzujúce. Ani manažment nechcel tímom zobrať to, čo si najviac vo firme vážili. Pomerne veľký stupeň samostatného rozhodovania, kreativitu a možnosť prirodzene a efektívne sa dohodnúť. Bez veľkých formalít. Nie s pocitom „Ty si rozhodol, my to iba spravíme“. Možno práve tento (často unikátny) pocit hrdosti tímu na produkty, ktoré vytvárajú, nás viedol k hľadaniu alternatív riadenia projektov. Veď stále tu bola potreba viesť a organizovať väčšie tímy.

Čo bolo teda tým, čo zafungovalo?

Dušan: Bolo to niekedy v roku 2007, keď som na Internete našiel knihu Scrum a XP zo zákopov od Henrika Kniberga, ktorá ma zaujala svojou jednoduchosťou, no pritom priamočiarosťou. Žiadne veľké teórie, boli to príbehy zo života reálneho tímu, ktorý začal uplatnovať jednoduché princípy a pravidlá označované ako Agile. Dnes ich často označujem ako pravidlá gazdovského rozumu. Jednoduché, no predovšetkým fungujúce a zamerané na cieľ. Táto kniha nás inšpirovala pre vývoj vlastných produktov pre jednoduché projektové riadenie, pri ktorom sme sa naučili aj samotné agilné princípy.

Čím sa Agile odlišuje? 

Dušan: Asi najviac rytmicky dodávaným výsledkom. V Agile sa totiž všetko deje v krátkych, často dvojtýždenných, obdobiach, na konci ktorých sú skutočne funkčné a okamžite použiteľné nové vlastnosti produktu. Práve takéto krátke obdobia umožňujú meniť produkt podľa aktuálneho stavu trhu, podľa potrieb používateľov a konkurencie.

Celý vývoj prebieha v úzkej spolupráci s klientom, pretože tu ide predovšetkým o jeho biznis, jeho potreby a jeho trh. Produkt tak môže klientovi skutočne slúžiť. V neposlednom rade má klient veľkú viditeľnosť čo vývojári práve robia. Práve táto viditeľnosť umožňuje obrovský nárast dôvery medzi klientom a dodávateľom. V podstate sa dá povedať, že klient sa s tímom vidí prinajmenšom raz za dva týždne. A to je obrovskou výhodou aj pre tím. Už to nie je iba ďalšia úloha, ktorá ich čaká. Viac chápu biznis klienta. Prečo tvoria a pre koho. Chápu dôležitosť. Môžu klientovi ukázať to čo vytvorili s hrdosťou, alebo práve naopak, s hanbou. A to je poriadna motivácia tvoriť produkt, s ktorým je niekto iný spokojný…

Ako jednoduché bolo použitie Agile?

Dušan: Kniha bola samozrejme iba začiatkom. Boli v nej použité výrazy, ktorým sme nerozumeli. Veď ako si predstavíte použitie pokeru pri vývoji softvéru? Užívateľské príbehy? Nie vedúci tímu, ale majster? Bolo to dosť odlišné. No nebol to ‚jazyk‘ s čím sme najviac bojovali. Tí, ktorí Agile už aplikujú, mi asi dajú za pravdu, že najťažšie je zmeniť svoj vlastný prístup a orientovať sa neustále na konečný výsledok. Napr. robiť veci tak neskoro ako sa dá. Áno neskoro, no nie neskôr. Alebo najprv dokončiť rozrobené veci a až potom začať s novými. Alebo tímu nepovedať kto má čo spraviť, ale nechať to na nich. To chce nájsť dôveru…

Dá sa Agile naučiť ľahko?

Marián: Dnes viem s určitosťou povedať, že čítanie kníh nestačí. Nevravím, že knihy netreba čítať. To by bola hlúposť. Podľa mňa treba hľadať v okolí skutočné príbehy zavádzania Agile. A predovšetkým zlyhania. Pretože v nich je poučenie.

Keď sme sa pokúšali nájsť niekoho na Slovensku, tak sme zistili, že sme sami. Neostávalo teda nič iné, než sa poobzerať okolo Slovenska. Na počudovanie sme našli veľmi silnú komuitu v Poľsku a na Ukrajine. Čo nebolo ďaleko…

Obrovskou motiváciou bola predovšetkým konferencia o Agile v Kyjeve. Stovky ľudí, s ktorými sa máte možnosť porozprávať. S ľuďmi, ktorí vám porozprávajú nielen o pekných stránkach, ale predovšetkým o problémoch pri zavádzaní Agile. Bolo to tak motivujúce, že iba traja sme v roku 2010 zorganizovali prvú konferenciu Scrum Impulz, konferenciu o Agile na Slovensku.

Neočakávali sme veľký úspech, veď ako som už povedal, Agile bolo novinkou. Cieľom bolo spropagovať niečo, čo môže pomôcť mnohým. Absolútne nás však prekvapil záujem. Až tak, že sme ďalším 20% záujemcov museli povedať „Bohužiaľ nás kapacita a rozpočet tento rok obmedzili“.

Kto dnes aplikuje agilné princípy?

Marián: Aj keď Slovensko je v aplikácii agile voči svetu pozadu o niekoľko rokov, dnes už aj u nás nájdete spoločnosti, ktoré agile jednoznačne preferujú. Sú to väčšinou spoločnosti so zahraničnou spoluúčasťou, pretože klienti z Európy, USA a Kanady dnes preferujú práve takéto transparentné spôsoby vývoja IT. Pár takých je v Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a samozrejme v Bratislave.

No Agile pomáhame zavádzať aj v odvetví tak preferujúcom tradičné prístupy akými sú napr. banky alebo u dodávateľov vládnych zákaziek.

Dušan: Agile dnes radi aplikujú aj malé firmy, čoraz častejšie dokonca aj startupy. Práve pre nich to má veľký význam. Predovšetkým ak pristupujú k budúcnosti firmy zodpovedne. Agile im totiž dáva rámec ako fungovať správne. Nie ako garážová firma, ktorá síce poskytuje obrovskú kreativitu, no pri raste spoločnosti sa zrazu potrebujete vysporiadať s fungovaním ďalších ľudí, ktorým svoje nadšenie pre produkt nie je ľahké odovzdať.

Agilné princípy dokonca na Slovensku nájdeme aj mimo IT, čo je skutočne zaujímavé. Napr. automobilky. Naši spolupracovníci dokonca pomáhali v pivovaroch, likérkach, v mliekárenskej výrobe, strojárstve alebo výrobe nábytku. Tu sa môžete stretnúť s pojmami Lean, Kaizen, Total Quality Management, World Class Manufacture. Majú s Agile veľa spoločného. Prinajmenšom základy.

Kde sa môžeme dozvedieť viac o Agile?

Dušan: Som rád, že za tých pár rokov sa podarilo dať dokopy niekoľko desiatok ľudí v rôznych regiónoch Slovenska. Robíme časté stretnutia v rámci nezávisleho združenia Agile@Slovakia. Či už prednáškami, alebo diskusiami bez vopred stanovenej témy. Členovia komunity zdieľajú svoje skúsenosti aj prostredníctvom webu (www.agile.sk).

Marián: Viacero ľudí sa zaujíma, kedy urobíme ďalšiu konferenciu. Dosť nás to namotivovalo usporiadať v roku 2013 ďalší ScrumImpulz. Tentokrát budeme robiť aj praktické simulácie a fórum s trénermi. Aby ľudia mohli vidieť, cítiť a potom aj zmeniť situáciu vo vlastnej firme.

S organizáciou nám tentokrát pomôže Ankov Group a portál robime.it. My sa tak viac môžme zamerať na problematiku, na odborný pohľad.

Dušan: Naše kontakty v zahraničí nám umožňujú priviesť odborníkov, ktorí vedia pomôcť. Predovšetkým s fázou transformácie, pri prechode z tradične riadenej spoločnosti na agilnú spoločnosť.

Práve transformácia bude nosnou témou, o to sa v poslednom roku zaujímalo najviac ľudí…

AgileScrumImpulz

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme