icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Som Scrum Master. A čo teraz?

ja scrum master

Počas pätnástich rokov podpory tímov pri zavádzaní Agile sme stretli 200+ Scrum Masterov. Ľudí, ktorí boli do tejto roly nominovaní, a ktorí sa museli v tejto novej role nájsť. Bolo zaujímavé sledovať, ako každý z nich prechádzal rovnakými fázami, napriek tomu, že pracovali v rôznych odvetviach, lokalitách alebo boli dokonca aj inej národnosti.

Zavedenie Agile však bolo vždy úspešným, keď za ním stáli práve ľudia, ktorí neboli zväzovaní následkami. Ľudia, ktorí radšej pýtali odpustenie a nie povolenie. Scrum Mastri, ktorí nechceli zmeniť všetko naraz, ale radšej postupne po malých krokoch. V iteráciách.

Prvý rok Scrum Mastra

V organizácii, ktorá začala so zavádzaním agilných praktík, začína Scrum Master so zameraním sa na proces, tím a nástroje. V prvom roku môžete vidieť Scrum Mastrov najčastejšie organizovať stretnutia, pýtať sa na problémy tímu a snažiť sa pomôcť tímu ich vyriešiť. Často stojí pred Kanban tabuľou a identifikuje, či je aktuálna. Ráta burndown grafy. Snaží sa pomôcť tímu zlepšiť sa prostredníctvom retrospektív. Komunikuje s Produktovým vlastníkom pri príprave nasledujúcich iterácií.

V prvom roku sa Scrum Mastri prirodzene sústredia na slovo Scrum v názve ich roly.

A v prvom roku veľmi často schytáva rany od všetkých. Mnohých to demotivuje. Nie je jednoduché neustále bojovať s problémami. V prvom roku je všade počuť: „Nedá sa, u nás je to inak, u nás je tak.“

Druhý rok Scrum Mastra

Iba zopár z nich však práve tento neustály boj posunie ďalej. Od kontrolóra k agentovi zmeny. Scrum Mastrovi, ktorý zmenu dizajnuje a robí realitou.

Scrum Mastri na tejto úrovni hľadajú informácie, inšpirujú sa aj inými spoločnosťami v okolí. Snažia sa Agile prispôsobiť firme a hľadajú schodné riešenia. V druhom roku niektorí z nich prejdú od mentorovania k smerovaniu ľudí. O Agile nielen hovoria, viac sa stávajú skutočnými príkladmi sebadisciplíny, podpory a zlepšovania sa.

V druhom roku je už oveľa viac počuť: „A čo keby, ako by sme mohli, kto by to mohol spraviť…“

scrum master
Photo credit: Parabol, Unsplash

Tretí+ rok

A čo neskôr? Čo sa deje so Scrum Mastrom po niekoľkých rokoch?

Scrum Mastri sa na tejto úrovni často stretávajú a vytvárajú komunitu Scrum Mastrov, ktorí menia firmu a jej kultúru zvnútra. Neboja sa komunikovať s ľuďmi aj so senior manažmentom o najťažších výzvach. Neboja sa aj preto, že majú nielen názory, ale fakty, čísla a hlavne akčný plán na odstránenie problémov. Nežiadajú o zmenu, sami ju navrhujú.

Pomôcť im môžu praktiky z iných oblastí ako napr. A3 Thinking alebo Lean Change.

Aj preto je v takýchto organizáciách počuť: „Prečo máme tento problém? Ako ho odstránime v krátkej dobe? A ako ho odstránime nadobro?“ Scrum Mastri sa sústredia na slovo Master.

Na záver

Pán Marcel Miklúš na konferencii ScrumImpulz 2014 povedal počas diskusie na konci zaujímavú vetu, ktorú by som rád parafrázoval:

Komplikované veci sú komplikované, pretože ich komplikovanými robia komplikovaní ľudia namiesto toho, aby ich nekomplikovane riešili.

Som presvedčený, že v tejto vete je skrytý návod ako nerobiť zo zavedenia zmeny strašiaka. Namiesto nekonečnej diskusie radšej spraviť malý krok ďalej hoc aj za cenu omylu.

Dobrý Scrum Master sa takýto krok nesmie báť spraviť. Dobrý manažér mu musí dať priestor a zároveň aj stáť za chrbtom.  Lebo radšej si pýtať odpustenie ako povolenie.

Agile transformáciaKultúraScrumImpulzScrum Master

Mohlo by Vás zaujímať

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Príbeh za týmto webinárom je príbehom mnohých tímov, s ktorými sme pracovali za posledných viac než 15 rokov. V každom...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme