icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

Rola Scrum Master správne

rola scrum master spravne

Agile a Scrum sú dnes považované za nesmierne trendy, ich použitie však vyvoláva rôzne reakcie. Sú ľudia, ktorí Agile nedajú ani za svet, a potom sú takí, čo pri jeho zmienke odídu z miestnosti.

Mnohí z nich sú práve ľudia, ktorí si prešli hororom, ako napr. 45 minútové denné stand-upy, Scrum Master žiadajúci nadčasy, lebo rýchlosť druhého tímu je vyššia, alebo mali projektového manažéra namiesto Scrum Mastra.

My sme samozrejme v  skupine zástancov Scrumu, avšak len v prípade, že sa robí dobre a pre správne dôvody. Nie ako bič, ktorý má čarovne zvýšiť produktivitu. Kto teda môže Scrum ľuďom takto znepriateliť? Ironicky, okrem iného, často práve Scrum Master.

Pravidlá určujem ja

Scrum Master je kľúčová rola v Scrum. Niekto, kto vie, ako to robiť a hlavne prečo. Je to facilitátor a mentor pre tím. Niekto, kto zároveň šíri informácie o Scrume do okolia organizácie. Pri transformácií tímu je dôležité mať dobrého Scrum Mastra, keďže práve on je zástupca agilných praktík.

Nikto však nie je neomylný a tak sa stáva, že noví Scrum Mastri neuchopia svoju novú pozíciu správne a chyby, ktoré robia, môžu mať dominový efekt na vývoj produktu a tím samotný. Rovnako sa niečo také môže stať „seniorným“ Scrum Mastrom, ak zapadnú do rutiny, nedostanú spätnú väzbu od svojich tímov alebo si jednoducho nepripustia chybu.

„To, že som certifikovaný, neznamená, že som super a neomylný.“

Zoznamov typických chýb Scrum Mastrov môžete nájsť mnoho, avšak v tomto článku sa pozrieme na nesprávny prístup z pohľadu celku a tiež hlavne na to, ako pristupovať k úlohe správne.

Často sa stáva, že v snahe robiť všetko čo najlepšie sa Scrum Master ponorí do procesov príliš hlboko a zabudne na ľudský faktor. Ak takto tlačí na tím, sleduje ich a neustále napomína, ľudia začnú byť otrávení a postupom času pred ním stratia rešpekt. Scrum Master odpovie autoritatívne a viac pritlačí na tím, čím sa všetko zacyklí a ďalej už len zhoršuje.

Takýto Scrum Master stále hovorí tímu AKO sa k cieľu dostať, nepomáha im pri tvorbe vlastnej cesty. Z nesprávneho prístupu môžu vzniknúť akékoľvek menšie alebo väčšie problémy, a postupom času vyústiť do reakcií ako odchod z miestnosti, keď niekto spomenie Scrum.

Keďže ide o naozaj komplexný problém, príznaky môžu byť rôzne, od neustáleho sťažovania sa a frflania až po často nestihnuté sprinty, releasy alebo zmenové požiadavky.

Scrum Master Team Leader

Hard skills + Soft skills = Scrum Master

Scrum Master by mal byť niekto so špecifickou kombináciou vlastností a schopností. Typicky ich delíme na soft a hard skills – schopnosti. Soft (alebo mäkké) schopnosti sú komunikácia s ľuďmi, riešenie konfliktu, empatia a podobne.

Aj keď v minulosti na tieto nebol kladený dôraz, dnes sa stali vyhľadávanejšími a pre pozície ako Scrum Master nevyhnutnými. Pod pojmom hard (tvrdé) schopnosti rozumieme znalosť procesov, Scrum framework, PI plánovanie a podobne.

Dobrý Scrum Master by mal vedieť kombinovať svoju schopnosť pracovať s ľuďmi a empatiu so znalosťou procesov, aby vedel tímu pomôcť nastaviť pravidlá ,,na mieru”. Mal by vedieť ako riešiť konflikty v tíme alebo konflikt medzi tímom a vonkajšími faktormi, ako napr. so zákazníkom.

Rovnako dôležitá je schopnosť rozlíšiť kedy byť benevolentný, kedy trochu pritvrdiť a kedy je možno lepšie nechať tím padnúť a poučiť sa. Vhodnou kombináciou všetkého si v tíme vybudujete prirodzený rešpekt a tým otvorenosť voči novým scrumovým praktikám.

Správny Scrum Master…

Výborný Scrum Master cieli na skutočné príčiny problémov, nielen symptómy.

  1. Je líder. Ako novodobý líder dáva potreby iných pred svoje. Mal by vedieť ľudí motivovať, byť empatický a viesť ľudí k rastu a v prípade potreby vedieť rozhodnúť. Sám ide svojim správaním vzorom.
  2. Pozná cieľ. Vie, kam sa má tím dostať a snaží sa tím viesť do cieľa, funguje ako facilitátor a mentor.
  3. Naučí tím správne agilné techniky a praktiky. Sám pozná procesy a vie ako ich aplikovať. Naučí tím používať ich správne a hlavne vysvetlí prečo.
  4. Neprikazuje cestu. Nechá tím určiť si spôsob ako sa k cieľu dostať, pomôže im s definíciou ich vlastných pravidiel. Nehovorí ako.
  5. Pomáha s transparentnosťou. Naučí tím čo merať a ako merať správne, aby vedeli zistiť, na čom sú a či sú schopní dodať, čo sľúbili.
  6. Má odvahu. Vie povedať nie. Ochraňuje tím od vonkajších vplyvov a vytvára pracovné prostredie bez rušivých elementov. Vie povedať nie aj zákazníkovi, alebo manažmentu, a má odvahu postaviť sa za svoj tím.
  7. Nežije v rozprávke. Pozerá sa na veci reálne a nemá prehnané očakávania. Je si vedomý, že ľudia robia chyby a pomáha im zlepšiť sa. Ak v tíme/firme niečo nefunguje, dokáže sa adaptovať a pomôže nastaviť procesy podľa situácie.
  8. Vie prečo. Vie prečo Agile vznikol a aké sú dôvody pre používanie Scrum a jednotlivých procesov. Tímu veci vysvetlí, neprikáže im ich robiť bezdôvodne.
Chránite svoj tím s rovnakým odhodlaním?

Inšpirujte sa lídrami

Scrum Master by mal byť líder. Ako ale byť dobrým vodcom? Komplexná téma sama o sebe. Môžeme povedať, že medzi kľúčové vlastnosti určite patrí férovosť a empatia voči druhým. Inšpirujte sa prístupom niektorých velikánov:

„V budúcnosti budú lídrami tí, ktorí dávajú silu ostatným.“

Bill Gates, bývalý CEO Microsoft

„Ozajstné líderstvo je, keď sa vo vedení cítia všetci.“

Bono, frontman U2

„Aby ste dosiahli ozajstný úspech, vaša spoločnosť musí mať väčší zmysel ako zarábať profit.“

Marc Benioff, zakladateľ salesforce.com

Benioff tiež vytvoril tzv. 1/1/1 filantropický model, v ktorom spoločnosť prispieva 1 % zisku, 1 % podielu firmy a 1 % času z odpracovaných hodín neziskovým organizáciám a pomáha tak ľuďom, ktorí to potrebujú.

Nelson Mandela povedal, že sa naučil byť lídrom vďaka svojmu otcovi, náčelníkovi kmeňa. Keď bol malý, chodil s ním na stretnutia kmeňa a zapamätal si z nich najviac dve veci: všetci sedeli v kruhu a jeho otec vždy hovoril posledný. Líder by mal vedieť hovoriť posledný. Dá tým ľuďom pocit, že ich názor je dôležitý a vypočutý a zároveň môže len získať z počutia neovplyvnených názorov, kým povie ten svoj.

Charles Coffin bol spoluzakladateľom GE (General Electric), ktorá vznikla zlúčením spoločnosti Thomasa Edisona a spoločnosti Thomson-Houston. Spoločnosť Thomson-Houston (pomenovaná po kľúčových inžinieroch) doviedol svojím vedením k úspechu.

Ako dokázal ako obchodník čeliť a vyrovnať sa niekomu ako Edison? Na rozdiel od Edisona, ktorý zamestnával tisíce pracovníkov ako pomocníkov, Coffin dal priestor vedcom a manažérom aby pracovali samostatne a podporoval ich. Nevydával rozkazy, videl silu v samostatnom myslení svojich kolegov. Vždy vítal návrhy a názory od ľudí okolo seba a potom sa definitívne rozhodol.

„Muž rodený pre vedenie, ktorý nikdy nevydával rozkazy.“ je veta, ktorou ho charakterizujú ako lídra na oficiálnej stránke GE.

Ak si chcete prečítať viac o tom, ako byť dobrým lídrom, skúste knihu Lídri jedia poslední od Simona Sineka alebo Sila mentorov od Timothyho Ferrisa.

Scrum Master vedie, neurčuje

Scrum Master je facilitátor, pomáha identifikovať a riešiť problémy a obmedzenia (ang.  Impedimenty), tvorí pre tím nerušené prostredie pre vývoj a je mentorom. Pomôžte tímu dostať sa kam potrebujú, neprikazujte im AKO. Ak je to potrebné, vie pritvrdiť, ale nestráca ľudský pohľad na vec.

V skratke, ak ste Scrum Master dajte preč svoje ego, pozrite sa na vec realisticky a pokúste sa nájsť čo najlepšie riešenie. Urobte, čo najviac môžete v danom momente.


Rada tímu: Ako pomôcť svojmu Scrum Mastrovi

Nezabúdajte, že spätná väzba je základom Agile. Ak chcete mať v tíme pohodu, musíte sa o ňu snažiť aj vy.

Nepáči sa vám niečo na konaní vášho Scrum Mastra? Dajte to najavo, preto existuje retrospektíva. Je predsa súčasťou tímu. Spätná väzba od vás je neoddeliteľnou súčasťou práce a pomôže Scrum Mastrovi posunúť sa ďalej. V tíme by nemal panovať strach alebo nechuť riešiť veci. Ak to tak je, skúste byť tým čo naberie odvahu postaviť sa. Zmena prichádza zdola.

LeadershipTipyZlepšovací procesScrum Master

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #5: Ako na tímové dysfunkcie?

Webinár #5: Ako na tímové dysfunkcie?

Každá organizácia postavená na tímovej spolupráci hľadá ľudí, ktorí do tímu prinesú výkon, znalosti a schopnosti....

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Príbeh za týmto webinárom je príbehom mnohých tímov, s ktorými sme pracovali za posledných viac než 15 rokov. V každom...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme