icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

Bezpečný škálovaný Agile so SAFe

Je škálovaný Agile oxymoron? SAFe, alebo aj „bezpečie“, je vlastne „iba“ súbor princípov, praktik, aktivít a kompetencii, ktoré sú odporúčané pre firmy aby dosiahli tzv. Business Agilitu, a tým dokázali reagovať na zmeny na trhu, zmeny zákazníckych potrieb a zmeny v technológiách.  

Veľa firiem sa rozhodlo implementovať SAFe preto, aby vyriešili svoje problémy, ale tak ako pre ostatné agilné frameworky, aj pre SAFe platí jedna krutá pravda.

„SAFe nevyrieši žiaden z vašich problémov, ale ukáže vám všetky, ktoré máte.“ 

Zavádzať SAFe len preto, aby sa problémy vyriešili samé je mrhanie peňazí. Ak ste ale pripravený na zmenu a bolesti s tým spojené, a vývoj vášho produktu si vyžaduje súčinnosť aspoň 3 teamov, tak je SAFe aj pre vás.

Kompetencie v SAFe

SAFe hovorí o siedmich kompetenciách, ktoré sleduje a vylepšuje zavádzaním rôznych praktik.  

Tieto Kompetencie sú:  

  1. Lean-Agile Leadership.
  2. Team and Technical Agility.
  3. Agile Product Delivery.
  4. Enterprise Solution Delivery.
  5. Lean Portfolio Management. 
  6. Organizational Agility.
  7. Continuous Learning Culture.

Pri každej kompetencii existuje séria praktik, aktivít alebo artefaktov, ktoré pomáhajú zlepšiť danú kompetenciu. Stále však treba mať na pamäti, že tak ako v Agile, aj škálovaný Agile implementovaný v SAFe je postavený na rovankých princípoch. Tieto princípy nám pomáhajú rozhodnúť sa, či zmena v procese, ktorú ideme urobiť je správna alebo nie.

Je 10 SAFe princípov (posledný pribudol vo verzii 5.0, ktorá vyšla v decembri  2019) a dopĺňajú tých známych 12 z  Manifesta agilného softwarového vývoja. Pozrite si aj podrobnejšie vysvetlenie agile princípov.

Kedy sa oplatí zvážiť zaviesť SAFe?

Dôvody zavedenia tohto frameworku sa líšia, avšak veľmi často sa objavujú hlavne:

  • veľmi dlhy ‘time to market’,
  • veľké náklady na prevádzku platforiem,
  • nízka konkurencieschopnosť,
  • alebo problémy pri spojení hardwarového a softwarového vývoja.
  • Príklady z praxe hovoria o zlepšení spokojnosti zamestnancov medzi 10-50%, rýchlejší ‘time to market’ o 30-75% alebo aj  zvýšenie kvality a produktivity o 20-75%. Aj my v ScrumDesku sa môžeme pripojiť k týmto štatistikám s klientami, u ktorých sme SAFe zavádzali. 


Na SAFe nám imponuje, že sa, rovnako ako sám káže, vyvíja a prispôsobuje. Za posledné štyri roky vyšla každý rok minor alebo major verzia, ktorá priniesla zmeny alebo novinky, ci už vo forme nových metrík, artefaktov, praktík, alebo aj princípov.

Posledný update z februára 2021 nám priniesol mimo krajšieho obrázka Scaled Agile Framework Big Picture, predovšetkým presnejšie vysvetlenie Operational a  Development Value Streamu a vzťahu medzi nimi.

Škálovaný Agile a Operational Value Stream

Operational Value Stream je súborom aktivít, ktoré potrebujeme vykonať, aby sme pretavili požiadavku na dodávku. Príklady Operational Value Streamami sú bližšie vysvetlené na obrázku nižšie.

Development Value Stream 

Development Value Stream je súbor aktivít podporujúci jeden alebo viacero krokov Operational Value Streamu, ktoré sú potrebné na zlepšenie a pridanú hodnotu týchto krokov.

Vzhľadom na túto presnejšiu definíciu bolo potrebné „upratať“ posledný z princípov, ktorý pribudol v predchádzajúcej verzii, Principle 10, Organizing around Value. 

Aj tieto zmeny dovolili, že po rokoch čakania a  žiadania prišiel Scaled Agile s radami pre hardwarové tímy. Spôsob ako sa organizovať, ak robíte SW aj HW development, alebo ako plánovať, dizajnovať a vytvárať architektúru produktu. 

Pozrite si všetky novinky SAFE v5

Či už máte alebo nemáte zavedený SAFe, či už sa pre vás hodí alebo nehodí, stále je to jeden z najpoužívanejších frameworkov na škálovanie Agile, o ktorom je dobre vedieť, keďže sú v ňom roky skúseností. Myslím si, že každý si v ňom nájde niečo, čo bude milovať, ale aj niečo, čo bude nenávidieť. 

Uvažujete o SAFe pre vašu firmu?

SAFeAgile

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme