Manažér a Petriho miska

cover

Rola a zodpovednosti manažéra sa v dnešnom komplexnom svete v porovnaní s minulosťou výrazne zmenili. Firmy, ktoré to pochopili, dokážu produkovať správne výrobky rýchlejšie a vo väčšom kľude. Ak ste rolu manažéra stále neprispôsobili, môže už byť neskoro.

Doers a Thinkers

Pred priemyselnou revolúciou boli ‚Doers‘ a ‚Thinkers‘ tie isté osoby. Manufaktúry a majstri v nich vedeli presne prečo sa niečo vyrába, ako sa má vyrobiť a zároveň tieto výrobky aj vyrábali.

Priemyselná revolúcia však túto pomyselnú rovnicu začala deformovať. Stroje umožnili vyrábať oveľa rýchlejšie ako manufaktúry. Stroje ale museli obsluhovať ľudia. V porovnaní s manufaktúrami dokonca bolo potrebných viac ľudí. Odkiaľ ich ale nabrať, predovšetkým v stave, keď výrobky sú inovatívne, rovnako aj spôsob ich výroby. Ľudia sú v tej dobe poväčšine nevzdelaní a tých vzdelaných je škoda nechať vyrábať produkty, keď práve oni vedia čo treba vyrábať a ako. Thinkers sa oddelili od Doers. Rýchlosť priemyselnej výroby si to vyžiadala samá.

Thinkers sa začali transformovať na manažérske pozície. Začali sa starať o systém fungovania firmy. Ale nielen to. Thinkers, manažéri, pokračovali naďalej v rozdeľovaní práce, jej kontrole, hľadaniu ľudí.

Príchodom IT sa však situácia tak trochu stáča späť  do časov manufaktúr. Sú to inžinieri, ktorí vedia čo a ako a prečo vyrábať. Manažmentu je ťažké určiť ako má daný človek programovať, alebo tvoriť návrh integrovaného obvodu. Problematika je komplexnou a komplikovanou. Potrebujete mať detailné znalosti o problematike aj spôsobe jej riešenia. Doers a Thinkers sa opäť spojili vo forme developerov, inžinierov.

A svet nespí, tieto inovatívne technológie opäť výrazne zvýšili rýchlosť sveta. Objavuje sa potreba iného spôsobu prístupu k práci. Objavuje sa Lean a o pár desaťročí aj Agile.  Možnosť rozhodnúť sa ako má byť práca spravená je prenesená na plecia tých, ktorí ju robia. Rozdeliť si prácu je pre manažéra náročné, musel by poznať do detailov problematiku aj schopnosti a znalosti svojich ľudí.

Agile výrazne zmenilo prístup firiem k celému toku hodnôt, ktoré firma vymýšľa, vytvára, dodáva a prevádzkuje.

Agile prirodzene podporuje systém ťahania. Sám si vyber na čom chceš, alebo vieš pracovať. Nie čo Ti povedal manažér, že musíš. A tak odpadá ďalšia typická úloha manažéra – priradzovanie práce.

Kontrola je potrebná aj v Agile, ale namiesto trestu za nekvalitu prichádza s Lean a Agile snaha o poučenie a neopakovanie chyby. Snaha o štandardy a princípy. Nie je to manažér kto „trestá“, ale manažér, ktorý podnecuje tím k zlepšeniu.

Ak problém nenastane, tak nie je potrebné ho riešiť a ani nikoho trestať.

Manažér v dnešnom komplexnom svete

Tak čo vlastne mám ako manažér robiť vo firme kde beží Agile?

Odpoveď je jednoduchá, ale nie ľahká. Slovo Systém. To zahŕňa všetko potrebné pre to, aby vznikol zmysluplný a hodnotný produkt v čo najkratšom čase v čo najlepšej kvalite.

Ak by sme mali nájsť metaforu úlohy manažéra v agilnej firme, najbližší príklad, ktorý zaručene funguje (aspoň podľa tréningov, ktoré robíme) je príklad s Petriho miskou.

Manažér (nielen Agile firmy) sa stará o to, aby firma mala dostatok Petriho misiek, na ktorých budú vznikať, dajme tomu, lieky. Vo vašom prípade asi skôr produkty, resp. služby.

Manažér dneška sa stará o to, aby každá Petriho miska mala správnu výživu a jej množstvo.

Aby ste to vedeli, musíte vedieť aké máte na Petriho miske baktérie. Na každý liek potrebujete mať iné baktérie v nejakom množstve. Ospravedlňujem sa za toto prirovnanie, ale každý z nás je vo firme taká prospešná baktéria, ktorá pomáha produkovať nejaký ten penicilín. Bez nás penicilín nebude. Bez starostlivosti o nás penicilín nebude. A to je rolou starostlivého manažéra.

Manažér dneška sa stará o zdravie svojej Petriho misky.

Manažér dneška musí občas zaočkovať kultúru baktérií, aby kolóniu oživil, alebo umožnil vybudovať nové schopnosti.

Manažér dneška musí odstrániť z Petriho misky elementy, ktoré kolónii neprospievajú.

Manažér dneška musí odpozorovať ako zoptimalizovať Petriho misku, prípadne výživný roztok, prípadne čo spraviť s kolóniou baktérií aby boli schopné vyprodukovať viac a rýchlejšie. Musí napr. myslieť na teplotu, vlhkosť, UV žiarenie, čistotu, vplyvy chemikálií, prísun  živín.

Manažér dneška musí koordinovať svoje úsilie s inými manažérmi, aby firma vyrábala správne lieky, popr. Aby výrobky sa navzájom biznisovo podporovali.

Manažér dneška

Manažér dneška sa nestará o výrobu penicilínu, ale o Petriho misku.

Manažér dneška sa stará o systém práce, nie aktivity ľudí.

Ak sa zaujímate o hlbšie detaily, nájdete ich aj vo vysoko hodnotenom a roky priebežne prispôsobovanom kurze Manažér v agilnej firme.

AgileAgile transformáciaManažment

Mohlo by Vás zaujímať

V retrospektíve sa pozerajte radšej dopredu.

V retrospektíve sa pozerajte radšej dopredu.

Retrospektíva je základnou ceremóniou o ktorej vám budú Scrum Mastri nadšene rozprávať. Retrospektíva je kľúčová...

Manažér vytvára tímu priestor tichom.

Manažér vytvára tímu priestor tichom.

Ivka je manažérkou viacerých tímov, ktoré vedie desať, jej podriadených, skúsených seniorov. Páni sú bardi. Vedia...

Prečo nefungujú odhady a nie len v agile

Prečo nefungujú odhady a nie len v agile

Neoplatí sa mi plánovať a odhadovať, pretože to aj tak netrafím? Vo všeobecnosti ľudia nevedia robiť presné...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme