icon
V máji a júni vás pozývame na tréningy Základy Agile a Scrum a Scrum Mastership zmysluplne.

Pokrivené Agile? Chyby pri zavádzaní Agile

Ako je to u vás?

Za posledný rok som stretol niektorých z vás, ktorí zaviedli do pracovného života agilné praktiky a po tom roku neboli veľmi šťastní zo stavu agility. Vaše vyjadrenia boli v zmysle:

  • „No, agile u nás je také iné. Také pokrivené.“
  • „A čo je na tom pokrivené? Prečo si myslíš, že práve preto je to zlé?“
  • „No, na tréningoch si nám to vysvetlil a realita je iná. Je iná ako čítam v knihách, je iná ako vidím vo webinároch,“
  • „A prečo by to malo byť ako v knihách?“

Vačšinou tu naše rozhovory v tejto téme končili. Som veľmi rád, že po 9 rokoch nášho snaženia predstaviť agile ako iný spôsob práce tu už máme ľudí, ktorí sa zamýšľajú nielen nad základnými praktikami, ale aj nad ich kvalitou.

A to, že to nie je perfektné? Možno práve v tom je krása Agile. Že v každej firme, v každom tíme je to trochu iné. Pretože Agile je o adaptabilite, o prispôsobení rámcov, ale s trvaním na hodnotách a princípoch.

V ďalšej sérii článkov som sa rozhodol vás upozorniť na signály začiatkov skutočného zlyhania v implementácii Agile. Sú to na začiatku drobné signály, ale ako správni ScrumMastri a manažéri by ste si mali na nich dať pozor. Pretože nie snaha o dokonalosť praktík, ale zbytočnosti, snaha o dokonalosť a chýbajúca podpora sú začiatkom konca.

Začneme najjednoduchším prípadom…

Kráľovstvo za nástroj

Po polroku stretávam Agile evangelistu z jednej z najväčších komerčných poisťovní. Samozrejme náš rozhovor okamžite prirodzene zabŕdne do témy posunu v agile u nich vo firme a predovšetkým k jej životu v tejto role. Veď nie je to obvyklá rola.

Odpoveď nebola veľmi nadšená. Jej život sa viac menej zmenil na administrátora JIRA. Prispôsobenie, konfigurácia. Nastavovanie procesu. Práva, práva, práva. Boardy, boardy, boardy. Filtre. Dennodená pomoc. Ako pridať task, ako vykázať čas, ako pracovať so storypointami. Jednoducho JIRA je síce rozšírená, ale možnosť jej customizácie znamená klinec do rakvy agilného tímu. Prečo?

Pretože agile je o zjednodušovaní. Je o zmene fungovania, nie o zmene toolu tak, aby sa prispôsobil agile procesu simulujúcemu predošlé procesy. Agile je super šancou ako reštartovať do inej kultúry.  Evangelista a ScrumMastri sa majú starať práve o kultúru, o jej zmenu, o ľudí. Nie o nástroje. 

Nástroje dokonca nemusíte vyberať zdĺhavým procesom. Nemusíte vybrať nástroj, ktorý bude vo firme ďalších 10 rokov. Dnešný trh s nástrojom je tak dynamický, že už o 5 rokov tu budú nové, s úplne inými technológiami a princípmi. A ktovie kam sa posunie Agile ako také.

Náš ScrumDesk sa od 2007 tiež posunul. Mnohé z postupov sa prestali používať, objavili sa nové praktiky (napr. user story mapping), tímy sú dnes viac distribuované ako v 2007, Mac používateľ už nie je rarita, atď.

Vyberáte nástroj?

Vyberte si nástroj, s ktorým začnete predovšetkým rýchlo. Premyslite si, či potrebujete riešiť Kanban, alebo Scrum.

Nevyberajte nástroj mesiace, alebo rok. Možno trochu obíďte procurement. Iba sa zamotáte do súťaží a bude vás to spomaľovať počas celého toho obdobia. Procurement kontaktujte až keď ste si istí. Medzitým skúste vybaviť dlhšiu trial periódu u producenta nástroja. Určite počká.

Aký nástroj?

Pozor na open source nástroje. Nie každý sa vyvíja. Pozor na drahé nástroje, ktoré núkajú množstvo vlastností a konfigurácie.

Nie, na začiatku nepotrebujete podporu SAFe v nástroji. Najprv sa začína meniť správanie ľudí, kultúra práce. Na scaled agile máte čas, keď začnete riešiť súčasný vývoj produktov vo viacerých tímoch.

Čo ešte?

Naučte členov tímu ako ovládať nástroj. Budú potrebovať vedieť ako zmeniť stav úlohy, vykázať čas, ako poslať komentár a pridať impediment. Opakujte svoje rady. Neučičíkajte sa pocitom, že ste to už školili. V nejednej firme sme pri opakovaní po pol roku prišli na to, že ľudia nebojujú s agile ako sme si mysleli, ale bojujú s nevedomosťou ako sprocesovať situáciu v nástroji. Opakovať, opakovať, opakovať.

Nezabúdajte na nových členov tímu. Im treba vysvetliť predovšetkým princípy Agile a Scrum. Až potom nástroj. Nikdy naopak.

Čo bude ďalšie?

Čo je ďalším symptómom zlyhania? Pretože v Agile je to tak….

AgileScrumImpulzZlepšovací proces

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

Webinár #4: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku

The State of Agile je najstarší zdroj o stave Agile vo svete, ktorý už skoro druhé desaťročie ponúka inšpirácie...

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 2. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

Záznamy prednášok zo ScrumImpulz 2023 – 1. časť

V tomto blog poste prinášame nahrávky prvých troch prednášok z konferencie ScrumImpulz 2023, slovenskej konferencie...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme