icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Keď manažér viackrát sklame svoj Agile tím. A naopak

Manažér, volajme ho Lee, je super chalanisko. Veľmi skúsený a rozhľadený developer. Obdivuhodne disciplinovaný, silno preferujúci dohody a pravidlá. Za každých okolností aj keď nie je na nich čas, aj keď treba zľaviť, alebo ustúpiť. Vlastnosti, ktoré pomáhajú prekonať krízu, brániť Agile tím voči externým ale aj interným ruchom. Chalanisko je expert. Vlastne manažérom sa stal vďaka svojim skúsenostiam. Rozumie vývoju aj vývojárom. Srdcom, dušou, rozumom.

Jeho banda je tiež skupinou expertov. Každý expert na niečo. Niet sa čo čudovať. Komplexné témy, málo času. Dostať sa do oblasti trvá mesiace. Ak by sa všetci mali učiť, tak sa nič neprodukuje rovnako mesiace.

A tak, aby to klapalo, musí sa riadiť. Niekto musí mať prehľad o bande. Manažér je vždy na mieste. Vždy a všade. Tu podporiť, tu posunúť, tam zastaviť, hentam zdrbať. A banda poslúcha. Sem tam sa síce ozvú, ale Lee si vie udržať postavenie. Nie vždy má popri mikromanažmente čas si premyslieť dopady rozhodnutí a hlavne ich formu, ale banda poslúcha. Deliverujeme!

A systém sa zrazu musí zmeniť. Už to takto ďalej nejde. Málo ľudí na tak veľa oblastí a požiadaviek. Žiada sa zastupiteľnosť. Žiada sa proaktívny prístup. Lee vysvetľuje, banda nechápe. Lee to skúša podobrom, banda nefunguje. Lee opakuje vysvetľovanie, veď to musí byť zrejmé. A banda nechápe. A banda  navyše bojuje. Nechce takúto zmenu. No manažérovi to nepovie nikto z nich. Toho sa boja.

Jeden deň sa pred nimi objaví „hromozvod“. Ten kto im príde vysvetliť princípy zmeny. A tak banda má pred sebou terč. Bajonety. A hádžu šípky, kamienky aj balvany. Musia to dať konečne zo seba von.

Také hlúposti počuli. Veď doteraz to nikde vo svete nefunguje. Veď kua toľko problémov a oni majú sedieť na školení. Veď nič sa nerieši. Veď chaos, samý míting, furt nejaké papieriky v 21. storočí. Veď vždy sa v bande len pri tomto pohádali. Veď všetko dlho trvá. Veď samá diskusia. Veď musí počúvať o niečom čo ho nezaujíma. Veď načo sa máme stretávať každých x týždňov s Product ownerom. Veď ma doteraz nikto nepresvedčil.

Ja, mňa, ale, nikdy, nič, nikde, ja, ja, ja, zle, zbytočne, chaos, na nič, ale, ale, …. Samé sklamania počas dlhých rokov. Prepnutí do pasívneho režimu.

„Načo? Veď doteraz mi všetko vravel generál a fungovalo.“

No manažér je unavený, nestíha, vidí že sa neposuvajú ani odborné, ani biznisovo, ani ľudsky. A unavená je aj jeho banda. Unavená z nových vecí.

Lebo za tie dlhé roky sa člen bandy naučil kedy vstať, ísť, ľahnúť. Stačilo pozrieť na pána, stačilo počuť. A keď nebodaj bolo niečo iné zaujímavé, tak ho pritlačil obojok. Zistil, že je lepšie dávať pozor na pána. Na čo skúšať niečo nové?

Ponaučenie (?)

Nie je to len chybou manažéra. osobne si myslím, že dokonca je to viac chybou tímu než manažéra samotného.

Pasivita tímu spôsobila, že manažér musel jednať.

A najľahšie je silou.

A tá spôsobila ešte vačšiu pasivitu.

Developer na začiatku jeho manažérskej kariéry má malokedy manažérske skills. To že viedol developerov, neznamená že bude dobrý manažér.

Developer je o hard-, manažér o soft-.

Manažérska rola nie je za odmenu pre najlepšieho vývojára ak sa mu nedá zvýšiť plat inak. Lebo je to výhybka v kariére.

Manažérske samorasty si budujú autoritu buď veľkou dobrotou, alebo krátkymi vodítkami a obojkami. V prvom prípade ľudia zmotkatejú. Motkajú sa sem a tam. V druhom prípade vypnú kreativitu. Follow the boss.

Čo s tým? 

  1. Častý a pravidelný feedback iného manažéra.
  2. Mentoring manažéra inými manažérmi.
  3. Zlomenú bandu rozustiť Každého do iného tímu ak  je možnosť. Aj cenu, že sa spomalí vývoj. Aj tak je to len klbko ľudí, ktorí si vnútri nadávajú aký je svet na nič. Strácajú veľa energie na sporoch a strkaní si prstov do rán.
  4. Určite k nim nepridávať nového mladého. Za dva týždne ho starí vlci naučia po kostole hvízdať.
  5. V agile dať tímu tri autority. Jednu content – product ownera, a ďalšiu procesnú Scrum Mastera, riadiacu– líniového manažéra. Silné osobnosti vedomé si štýlov leadershipu v rôznych stupňoch vývoja tímu. A predovšetkým neustále synchronizované
  6. Dostať ľudí na Agile Safari. Nech neveriaci Tomáš uvidí, počuje, zažije, uverí.
  7. Podporiť kreativitu. Nebudú chcieť, ľahšie je follow the rules. Vždy to fungovalo. Spravte z kreativity a vzdelávania (hlavne jeho share) motivačný faktor, ktorý ich prinúti sa pozrieť aj za svoj obzor.  Mimo zóny komfortu.
  8. Predovšetkým nastavte bande veľké ?. Aj dva dni za sebou. Iba počúvajte. Majú na duši veľa šrámov a rán.

Predovšetkým však dokážte, že je to vážne. Že to nie je len ďalší x-tý pokus.

Gúd lak! 

Pssst, listen the answer is there! (Yves Hanoulle)

Pre manažérov v Agile prostredí sme pripravili Tréning Manažér v agilnej firme.

Prípadová štúdiaTímAgileAgile transformáciaKultúraLeadershipManažment

Mohlo by Vás zaujímať

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

Pozvánka: Inšpirácie zo sveta pre lepšie Agile na Slovensku [webinár]

🚀 Čo môže stav Agile vo svete ponúknuť agilným tímom na Slovenku v roku 2024? To je otázka, na ktorú sme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 2.

Aká otázka ohľadom Agile padá na vás, koučov, najčastejšie? Dušan: Musí byť stand-up? Jirka: Presne tak. Potrebujeme...

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

AUA #1: Spýtajte sa nás na Agile, časť 1.

Na koniec tohto roku sme sa rozhodli pripraviť pre priaznivcov Agile vysielanie venované otázkam a situáciám, ktorým...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme