icon
Zaregistrujte sa už dnes na naše obľúbené verejné tréningy v roku 2024. Ručíme za vysokú spokojnosť.

Ako zastúpiť Scrum Mastra a Product Ownera počas dovolenky

Vonku je teplo a letenky do Španielska sú lacnejšie. Oddych pri mori alebo oddych od týchto horúčav v Nórsku znamená dočasne opustiť váš tím. Aj keď odídete len na dva týždne, môže to byť pre nich náročné. Alebo pre vás, ak si počas dovolenky namiesto googlenia kedy otvára bar nájdete v mobile 20 zmeškaných hovorov. Aby ste svoju neprítomnosť (a návrat) uľahčili sebe aj tímu, naplánujte si ju. Ak neviete ako na to, poradíme vám ako zastúpiť rolu scrum mastra a product ownera počas dovoleniek a nenarušiť vývoj.

Naplánujte si termín

Premyslite si, ako sa budú riešiť vaše povinnosti počas dovolenky už pri výbere termínu. Scrum master a Product Owner sa môžu zastúpiť navzájom, preto sa snažte aby bol prítomný aspoň jeden z vás. Ak máte vybratého zástupcu, uistite sa, že bude v čase vašej dovolenky k dispozícií. V neposlednom rade si skúste vybrať termín, kedy nie je prítomnosť Scrum Mastra, alebo Product Ownera zásadná.

Zohratý tím Scrum Mastra nepotrebuje

Dobre zohratý tím by mal vedieť fungovať bez Scrum Mastra. Ak je váš tím zodpovedný a pozná princípy Scrum, mali by vašu krátkodobú neprítomnosť zvládnuť. Samostatným fungovaním sa môže zlepšiť ich dynamika a vzťahy. Dobrým nápadom je pripraviť plagáty alebo kartičky so zásadami Scrumu, ktorých sa treba každodenne držať (ak ich už nemáte nalepené po stenách ? ).

Poverte niekoho v tíme dočasnou rolou Scrum Mastra

Zástupcom Scrum Mastra môže byť aj Product Owner. Je to človek, ktorý pozná produkt, vie čo je v backlogu a ovláda princípy Scrumu. S tímom pracuje každodenne rovnako ako vy. Toto všetko ho robí kvalifikovaným zástupcom aj v prípade neočakávaných problémov.

Ďalšou možnosťou je byť zastúpený niekým z tímu. Spýtajte sa, kto má záujem dočasne prebrať vaše zodpovednosti. Mal by to byť niekto kto rozumie princípom Scrumu, má dobré soft skills a dobré vzťahy s ostatnými členmi tímu. Ak tím vyvíja agilne už nejaký čas, aspoň z pozorovania vedia ako sa správa Scrum Master a mali by mať predstavu čo je jeho úlohou.

Ako zastúpiť product ownera

Zástupca Product Ownera by mal byť niekto, kto dobre pozná doménu a vie, čo je agilný vývoj. Dobrým zástupcom môže byť niekto od zákazníka, business analytik alebo stakeholder. Ich priama účasť na vývoji a spolupráca s tímom utuží vzťahy a môže poskytnúť nový uhol pohľadu. Product ownera môže v prípade potreby zastúpiť Scrum Master. Ak Scrum Master nie je v produkte doma, venujte dostatočný čas príprave a uistite sa, že rozumie položkám, ktoré sa budú riešiť vo vašej neprítomnosti.

Dôsledna príprava na váš odchod

Scrum Master aj Product Owner musia svojho zástupcu na svoj odchod náležite pripraviť. Dôslednou prípravou uľahčíte prácu svojmu zástupcovi a predídete narušeniu efektivity vývoja. Skúste si premyslieť scenár diania počas vašej neprítomnosti a spísať všetko, čo by mohlo byť pri vývoji potrebné.

Zástupca scrum mastra by:

  • mal vedieť ako zaistiť denné aktivity,
  • má prístupy k scrum nástrojom,
  • sprint planning, review alebo retrospektíva:
    • zorganizuje a pripraví stretnutia, popr. prezentácie,
    • pomáha určiť kapacitu tímu počas sprintu,
    • vie kde nájde referenčné user stories.

Produktový vlastník by pred dovolenkou sa mal uistiť, že:

  • v backlogu je dosť položiek na čas vašej neprítomnosti,
  • položky sú dobre a jasne popísané,
  • položky majú svoje poradie.

Dlhšie neprítomnosti? Skúste Kanban!

Najjednoduchšie je v lete prejsť na Kanban pull režim a nesprintovať. Kanban uplatňuje kontinuálny vývoj, čim odpadá potreba sprint plánovania, review a retrospektívy. Tím prejde na voľnobeh, kedy upadne tlak a dovolí členom vybrať si čo budú robiť a kedy. Absencia komplikovanejšieho plánovania dovolí sústrediť sa aj na vysporiadanie s technologickým dlhom alebo na výzkum (viac o Kanbane tu).

Počas dlhodobejšej neprítomnosti môže byť zmena na Kanban ideálnym riešením.

Zmena na Kanban je často v lete ideálnym riešením, nezabudnite však zvážiť ako flexibilný je váš tím a ako zvládnete implementovať iný spôsob riadenia vývoja. V ScrumDesku prechádzame v lete s obľubou na Kanban režim. Príprava aj vývoj idú svojím tempom. Neznamená to však podcenenie prípravy a disciplíny pri vývoji, resp. aktualizácie tabule a komunikácie aspoň cez Slack. Tím musí byť schopný pokračovať, aj keď niektorí členovia chýbajú.

Záverom: Sedliacky rozum

Pri neprítomnosti akéhokoľvek člena tímu je hlavné použiť sedliacky rozum. Ak chcete zastúpiť rolu scrum mastra alebo product ownera, voľte postup podľa aktuálneho stavu vývoja a berte do úvahy okolnosti. Plánovanie sprintu vo dvojici môže byť romantické ale nie veľmi zmysluplné. Myslite na svoj tím, ich pripravenosť a limity. Ak majú všetci zodpovedný prístup a zachovajú chladnú hlavu, všetko prebehne podľa plánu a nenaruší sa progres vývoja. A hlavne – no stress, problémy sa dajú riešiť za behu ? .

NávodProduct OwnerScrumScrum Master

Mohlo by Vás zaujímať

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Webinár #3: Čo šepká Kanban tabuľa

Príbeh za týmto webinárom je príbehom mnohých tímov, s ktorými sme pracovali za posledných viac než 15 rokov. V každom...

Webinár #2: Scrum Majster, Master a Maestro

Webinár #2: Scrum Majster, Master a Maestro

Človek v roli Scrum Master prechádza vývojom ako v akejkoľvek inej role. Nepoznanie stupňov rozvoja Scrum Master vedie,...

Ako na delenie požiadavky: Obchodné pravidlo

Ako na delenie požiadavky: Obchodné pravidlo

Komplexné produkty umožňujú paradoxne jednoduchšiu a rýchlejšiu tvorbu produktov. Ak priorizujete požiadavky delené...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechajte si ujsť výber toho najlepšieho z Agile, s čím sa stretli naši mentori. Nielen zo sveta produktov, vývoja, tipov a trikov, ale občas aj humoru. Posielame pravidelne, raz za občas :) #QualityOverQuantity

Posielať na

spracovaním osobných údajov

Ďakujeme